5 знаци на интелигенција кои не може да се лажираат - ги поседувате ли?

Доколку мислевте дека високиот коефициент на интелигенција и зборувањето повеќе странски јазици се сигурни знаци за интелигенција, не сте биле сосема во право.

5-znaci-na-inteligencija-koi-ne-mozhe-da-se-lazhiraat-gi-imate-li-1.jpg

Научниците открија кои се петте знаци кои со сигурност укажуваат на интелигентна личност. Дел од нив сигурно и ќе ве изненадат:

1. Учите од сопствените грешки

Психолошките истражувања потврдуваат дека паметните луѓе не само што можат да ги препознаат и прифатат своите неуспеси, туку и да научат нешто од нив. Наместо да ги кочат, грешките им служат на интелигентните луѓе како прилика да се развиваат и напредуваат.

2. Читате од забава

Личностите кои се страстни читатели, повеќе од задоволство отколку од активни обиди да трагаат по нови сознанија, се природно поинтелигентни. Според истражувањата, имаат и подобро памтење, комуникациски вештини и концентрација.  

5-znaci-na-inteligencija-koi-ne-mozhe-da-se-lazhiraat-gi-imate-li-3.jpg

3. Можете да се расправате со било кого

Расправата е сигурен знак за интелигенција, но начинот на кој се расправате ве разликува од другите. Поточно, она што ве одредува како интелигентна личност е дали расправата ја водите исклучиво од своја гледна точка, или, пак сте сеопфатни.

4. Мислите пред да проговорите

На интелигентните луѓе мозокот им е побрз од јазикот, а не обратно. Доколку не се брзате со одговорот, туку подразмислите пред да дадете одговор на прашањето, тогаш сте за еден чекор понапред.

5. Не ви е грижа за мислењата на другите

Сериозно интелигентните луѓе не се грижат премногу за мислењето на другите при донесувањето одлуки. Не се грижат за тоа како другите ќе се чувствуваат поради тоа, туку одлучуваат независно од судот на околината.

5-znaci-na-inteligencija-koi-ne-mozhe-da-se-lazhiraat-gi-imate-li-2.jpg

М. А. | Црнобело

Би можело да ве интересира:

5 работи што ги научив од 12 мултимилионери кои не се родиле богати Мурад Телаб е автор кој одлучил да го промени својот начин на гледање на животот...
Пораки за среќа од една мајка, до сопругот и децата Животот понекогаш не е лесен, понекогаш нè учи на тешки лекции кои можеме да ги ...
Штетни навики кои ги научивте на 15, а морате да ги заборавите на 35 г... Како тинејџери се учиме дека грицкањето или општо јадењето доцна во навечер нема...