Спонзорирано од:
Спонзорирано од ОгласиЗаРабота.мк
Адвокат 26-04-2017
Ѕидар 26-04-2017


11 проверени трикови и совети за оние кои носат очила

Ако носите очила, често знаете да се соочите со помали или поголеми тешкотии кои не им се познати на луѓето со добар вид.

11-provereni-trikovi-i-soveti-za-onie-koi-nosat-ocila-01.jpg

Пример, како да си ги најдете очилата, како да не ви се замаглуваат.

Токму затоа, следниве совети и трикови ќе ви се најдат:

1. За брзо наоѓање на очилата

Ставете флуоресцентна лента на кутијата каде ги чувате и секогаш ќе ги наоѓате во темница.

11-provereni-trikovi-i-soveti-za-onie-koi-nosat-ocila-1.jpg

2. Триење на стаклата

Очилата никогаш не ги бришете од прашина или замаглување со маицата, туку со микрофибер крпа. На нив се појавуваат микро гребаници кои дополнително го заморуваат очите.

11-provereni-trikovi-i-soveti-za-onie-koi-nosat-ocila-12.jpg

3. За итни случаи кога ги немате очилата

Во итните случаи, кога очилата не ви се достапни, можете да се снајдете и без нив. При миопија, телефонот може да ви помогне подобро да ги видите деталите.

11-provereni-trikovi-i-soveti-za-onie-koi-nosat-ocila-3_copy.jpg

4. Миење на стаклата

Обичниот сјај за миење на садови е одличен и за миење на очилата. Не употребувајте детергенти кои содржат алкохол во нив, оцет, амонијак или избелувач.

11-provereni-trikovi-i-soveti-za-onie-koi-nosat-ocila-4.jpg

5. Точка на одмрзнување

Еден од најголемите проблеми е кога очилата ќе ви се замаглат. За да не се случува тоа, кога одите од студен простор во топол, измијте ги со течен сапун.

11-provereni-trikovi-i-soveti-za-onie-koi-nosat-ocila-5.jpg

6. Чување на маса, не на глава

Очилата не треба да ги користите како венче за косата, бидејќи со текот на времето рамките се деформираат. Кога не ви требаат, најдобро е да ги извадите и поставите затворени на рамна површина.

11-provereni-trikovi-i-soveti-za-onie-koi-nosat-ocila-6.jpg

7. Брзо поправање на очилата

Ако ви отпадне едната рамка, чепкалаката може да биде одлична привремена замена за шрафот.

11-provereni-trikovi-i-soveti-za-onie-koi-nosat-ocila-7.jpg

8. Големина на рамките

Рамките и очилата општо знаете дека не се соодветни кога навалени ви паѓаат или пак, ве стегаат и задаваат благи главоболки.

11-provereni-trikovi-i-soveti-za-onie-koi-nosat-ocila-8.jpg

9. Местење на држачите кај носот

За да ги наместите да бидат еднакви, поставете ги на рамна површина за подобро да гледате дали се еднакви.

11-provereni-trikovi-i-soveti-za-onie-koi-nosat-ocila-9.jpg

10. Облик на очилата

Очилата треба да имаат и соодветен облик, односно во ниту еден случај не треба да покриваат барем дел од вашите очи. Плус, можете и да ги одберете според обликот на лицето.

11-provereni-trikovi-i-soveti-za-onie-koi-nosat-ocila-10.jpg

11. Совет за возачи

Очилата никогаш не ги оставајте на место каде ќе бидат изложени на директна сончева светлина, туку чувајте ги во посебен дел одвоен само за нив.

11-provereni-trikovi-i-soveti-za-onie-koi-nosat-ocila-11.jpg

Н. Г. | Црнобело

Би можело да ве интересира:

5 работи што ги научив од 12 мултимилионери кои не се родиле богати Мурад Телаб е автор кој одлучил да го промени својот начин на гледање на животот...
7 жени кои нè научија дека среќата доаѓа откако ќе се прифатиш каков ш... Да бидеш жена не е лесно, но да бидеш жена во Холивуд е уште потешко. Животот по...
10 илустрации кои покажуваат колку ви се менува животот по очилата за ... Видот го земаме здраво за готово, а е така важен дел од нашиот живот. Ова многу ...