10 работи кои ќе ви го трујат животот сè додека ги толерирате


10 работи кои ќе ви го трујат животот сè додека ги толерирате

Постои тврдење дека луѓето ќе ве третираат токму онака како што ќе им дозволите и тоа е сосема точно.

10-raboti-koi-vi-go-trujat-zivotot-001.jpg

Оваа листа е составена од 10 работи кои НЕ смее да ги дозволите, бидејќи ви го трујат животот.

1. Се срамите од својот изглед

Кога се работи за изгледот, вистина е дека треба да следите некои основни правила кои се однесуваат на вашата тежина или градбата на телото. Но, она што никако не смее да го правите е да се чувствувате „виновни“ затоа што не сте облечени по најнова мода. Запомнете дека луѓето секогаш имаат по некој коментар.

10-raboti-koi-vi-go-trujat-zivotot-01.jpg

2. Мора да одберете помеѓу кариера и приватен живот

Не е реткост семејството да страда заради работата или обратно. Но, не смее да се согласите на било која од двете опции. Работете на добриот менаџмент на времето и смислете начини и планови кои ќе ви помогнат да постигнете баланс. Оставете простор за блиските личности, за хобијата и приватните интереси.

10-raboti-koi-vi-go-trujat-zivotot-02.jpg

3. Сè во животот ви е веќе одлучено и испланирано

Голема е шансата вашите родители веќе да ви го испланирале животот како што тие го замислиле, но дали навистина сакате да исполнувате туѓи желби? Ова е ваш живот. Вие ќе ги сносите последиците од одлуките и заклучоците, па затоа имате право сами да ги одлучите.

10-raboti-koi-vi-go-trujat-zivotot-03.jpg

4. Имате врски кои ве прават несреќни

Никој не вели дека на првата пречка треба да раскинете. Но, ако животот ви е полесен без одредена личност, тогаш треба да се запрашате зошто уште сте заедно.

10-raboti-koi-vi-go-trujat-zivotot-04.jpg

5. Одлуки и коментари базирани на полот

Вашето тело е само ваше и никому не должите ништо. Дури и ако одлуките и коментарите произлегуваат од вашиот партнер/партнерка, не треба да имате симпатии и разбирање. Во овој случај треба да бидете себични.

10-raboti-koi-vi-go-trujat-zivotot-05.jpg

6. Константна измама

Не навлегувајте во мрежата на измами. Таа подоцна се пренесува на секој аспект од вашиот живот – пријатели, роднини, партнер...

10-raboti-koi-vi-go-trujat-zivotot-06.jpg

7. Непочитување на работното место

За жал, многумина го толерираат непочитувањето од колегите и надредените заради „мир на работното место“. Сепак, ако се најдете во таква ситуација, не треба двапати да размислите дали да реагирате.

10-raboti-koi-vi-go-trujat-zivotot-07.jpg

8. Физичко и психичко малтретирање

За ова нема никакво оправдување. Вашето физичко и психичко здравје е на прво место и секој кој се обидува да го наруши, треба да биде пријавен.

10-raboti-koi-vi-go-trujat-zivotot-08.jpg

9. Константна контрола

Ако некој постојано ви ги мери минутите и ви го следи секој чекор, без разлика дали се работи за родители, пријатели и ли партнер, не значи дека премногу се грижат. На сите им е потребен личен простор и сосема е нормално да го имате и вие.

10-raboti-koi-vi-go-trujat-zivotot-09.jpg

10. Префрлање на сметка на несовршеностите

Перфекцијата е мит. Идеален сопруг, идеална сопруга, идеално дете се поими кои не постојат. А, промените на вашите несовршености не секогаш значат дека луѓето повеќе ќе ве сакаат.

10-raboti-koi-vi-go-trujat-zivotot-10.jpg

М. Д. | Црнобело

Би можело да ве интересира:

20 работи од кои треба да се откажете веднаш Зошто ни е толку тешко да се откажеме? Откажувањето не секогаш значи дека се пре...
6 работи што не треба да ги правите кога не можете да заспиете Сите сме имале моменти кога никако не можеме да заспиеме навечер. Колку и да се ...
18 работи кои мора да ги направите летово Летото е веќе во полн ек. За многумина омилено годишно време посветено на одмор,...