20 европски градови кои треба да ги посетите на есен

Европа е полна со бројни метрополи и мали гратчиња кои можат да ви го одземат здивот посебно на есен кога шаренилото и мирисот на дождовите ги исполнуваат улиците и малите сокачиња.

20-evropski-gradovi-koi-treba-da-gi-posetite-na-esen-9.jpg

Есента е вистинско време кога можете да уживате во порелаксиран одмор. Прекрасни градини исполнети со дрва на кои се забележуваат боите на есента, патеки, музеи... Изборот е ваш.

Ова се 20 градови на Европа кои се идеални за посета во есен:

1. Виена, Австрија

Виена е шармантна во текот на целата година, но во есен можете да ги искусите најубавите панорамски прошетки. Овој град е како богатство за откривање.

20-evropski-gradovi-koi-treba-da-gi-posetite-na-esen-1.jpg


2. Банско, Бугарија

Тука имате можност да уживате на планина, обиколени со шуми кои на есен овозможуваат поглед кон неверојатни пејзажи.

20-evropski-gradovi-koi-treba-da-gi-posetite-na-esen-2.jpg


3. Берлин, Германија

Берлин е културно чудо со своите бројни музеи, галерии и историски места за посета, а зошто да не уживате во нив оваа есен?

20-evropski-gradovi-koi-treba-da-gi-posetite-na-esen-3.jpg


4. Рига, Латвија

Рига има уникатна архитектура и бројни фестивали кои можете да ги посетите токму на есен. Имате барем еден цел месец на уживање во музика.

20-evropski-gradovi-koi-treba-da-gi-posetite-na-esen-4.jpg


5. Стокхолм, Шведска

Времето сè уште е доволно пријатно за да се качите на велосипед и да уживате на прошетка во главниот град на Шведска. Тука есента е посебно пријатна.

20-evropski-gradovi-koi-treba-da-gi-posetite-na-esen-05.jpg


6. Копенхаген, Данска

Главниот град на Данска за многумина е еден од најшармантните градови во Европа и одличен за шетање по неговите канали и градините Тиволи.

20-evropski-gradovi-koi-treba-da-gi-posetite-na-esen-06.jpg


7. Будимпешта, Унгарија

Одлично место како за попладневни прошетки, така и за вечерна забава. Појдете до Областа VII и уживајте во топло кафе и убавата архитектура.

20-evropski-gradovi-koi-treba-da-gi-posetite-na-esen-7.jpg


8. Фира, Грција

Ако сè уште сакате да уживате во тиркизните бои на морето, додека околу вас се шират боите и мирисите на есента, островот Санторини и неговото гратче Фира е идеално место за вас.

20-evropski-gradovi-koi-treba-da-gi-posetite-na-esen-8.jpg


9. Осло, Норвешка

Можеби малку посвежа клима, но Осло може да ви понуди неверојатна глетка со фјордовите кои се простираат околу него.

20-evropski-gradovi-koi-treba-da-gi-posetite-na-esen-11.jpg


10. Чешки Крумлов, Чешка

Прага е доста позната меѓу младите, но овој помалку познат град со дворец е навистина неверојатно место за есенска посета.

20-evropski-gradovi-koi-treba-da-gi-posetite-na-esen-9.jpg

Уште 10 градови на следната страна...



Би можело да ве интересира:

10 места низ Европа што можете да ги посетите ова лето 2023 Полуостровот Истра е преубав дел од Хрватска кој вреди да се посети на лето, осо...
5 интересни опции за луѓето кои не сакаат летниот одмор да го поминат на плажа Можете да посетите некои од скандинавските земји, или пак некои од европските гр...
8 работи на кои не треба да трошите пари на вашиот одмор (кога престојувате во хотел) Не вреди да давате многу пари за полуксузна соба – во повеќето хотели, нема голе...
Ја посетив Махо, популарна плажа до аеродром на Карибите - Постојано нè надлетуваа авиони, имаше огр... На островот Сент Мартин вистинска атракција е плажата Махо, само поради нејзинат...
5-те најубави плажи во близина на Кавала (идеални и за забава и за одмор со деца) Плажата Vrasida е сместена во залив, помеѓу Ammolfi и Nea Peramos и е една од на...
Ненеци, народ кој живее „на работ на светот“: Јадат месо од ирваси, преживуваат и на -50°C Секое семејство има по еден ирвас „домашен миленик“. А ирвасите им нудат на Нене...

Најчитани неделава

sonovnik-sidebar.jpg