10 карактеристики кои сме ги наследиле од родителите

Дали имате кафеави очи како мама или тато? Бојата на очите се наследува генетски. Таков е случајот и со одредени други генетски карактеристики.

10-karakteristiki-koi-sme-gi-nasledile-od-roditelite-001.jpg

На пример:

1. Високите нивоа на холестерол во крвта

Многу луѓе веруваат дека високите нивоа на холестерол се поврзани со тоа што јадете, но понекогаш, истите, се поврзани со гените. 1 од 500 луѓе имаат повисоки нивоа на холестерол заради генетска мутација која води до акумулација до холестерол во крвта.

10-karakteristiki-koi-sme-gi-nasledile-od-roditelite-4.jpg

2. Ќелавост

Еден од гените кој игра улога во тоа дали ќе бидете ќелави или не е лоциран во Х хромозомот, кој мажите го наследуваат од нивните мајки.

10-karakteristiki-koi-sme-gi-nasledile-od-roditelite-9.jpg

3. Академски успех

55% од образовниот успех се должи на гените, посебно на оние од мајката.

10-karakteristiki-koi-sme-gi-nasledile-od-roditelite-1.jpg

4. Зависност од кафе

Научниците направиле компаративно истражување кое открива дека одредени гени многу побавно го апсорбираат кафето од други. Тоа значи дека одредени луѓе имаат помала потреба од кофеин отколку други.

10-karakteristiki-koi-sme-gi-nasledile-od-roditelite-7.jpg

5. Дијабетес кај помлади

Дијабетес тип 2 вообичаено се развива кај постарите, но понекогаш и кај помладите заради генетска мутација.

10-karakteristiki-koi-sme-gi-nasledile-od-roditelite-8.jpg

6. Слепило на боја

Неспособноста да разликувате бои често е резултат на гените. Вообичаено овие гени се пренесуваат на синовите од мајките од Х хромозомот.

10-karakteristiki-koi-sme-gi-nasledile-od-roditelite-3.jpg

7. Нетолеранција на лактоза

65% од возрасните се нетолерантни на лактоза заради гените кои лачат помалку ензими кои можат да ја разградуваат лактозата кога се постари.

10-karakteristiki-koi-sme-gi-nasledile-od-roditelite-5.jpg

8. Способност за возење на автомобил

Не секој има способност да вози автомобил, а тоа многу се должи на гените. Всушност оваа способност потекнува од способноста за ориентација во просторот, брзината на реакција, меморијата и способноста да се избегнат несреќи.

10-karakteristiki-koi-sme-gi-nasledile-od-roditelite-2.jpg

9. Кратковидост

Можноста дека одредена личност ќе развие кратковидост е генетска. Постои 50% шанси дека ако барем еден од родителите бил кратковид и детето ќе развие кратковидост.

10-karakteristiki-koi-sme-gi-nasledile-od-roditelite-6.jpg

10. Популарност

Можеби звучи невозможно, но и популарноста е наследна карактеристика. Се должи на пренесувањето на информации. Оние кои имале информации за тоа каде се наоѓа храната и опасноста во околината, овие информации генетски „ги пренесувале“ на следбениците кои сега се сметаат за популарни.

10-karakteristiki-koi-sme-gi-nasledile-od-roditelite-10.jpg

Н. Г. | Црнобело

Би можело да ве интересира:

Луѓе постари од 40 години откриваат: „Зошто не зажалив што немам деца?“ „Со партнерот ја имаме целата слобода што ја сакаме. Можеме да патуваме кога сак...
Бон-тон правила што секој родител треба да му ги каже на своето дете Научете ги децата дека не е во ред да прекинуваат некој додека разговара. Од поч...
„Не сакам да имам деца – мојата цел е да спијам, да одам во шопинг и да одам на маникир“ „Дали децата се целта во животот и дали ако имате деца нема воопшто да имате вре...
Синот ми се загуби во зоолошка во Скопје - совети како најлесно да го најдете детето во толпа Детето ви ја пуштило раката и побегнало, а наместо да дојде кај вас додека избез...
„Мајка ми не трчаше на лекар за секоја ситница, не ѝ паѓаше на памет да ме штити од наставниците“: Р... „Нашите мајки не се плашеа толку за нас. Денес - дои го детето до трето одделени...
Не, моето дете не мора да ги дели играчките со вашите деца! „Дај му ја играчката на Лука, ќе си поигра и ќе ти ја врати“, „Нека го повози ма...

Најчитани неделава

sonovnik-sidebar.jpg