Постапка со лажичка со која ќе си го проверите здравјето за 1 минута


Постапка со лажичка со која ќе си го проверите здравјето за 1 минута

Сите знаеме колку е важно редовното следење на нашата здравствена состојба.

postapka-so-lazicka-so-koja-ke-si-go-proverite-zdravjeto-za-1-minuta-1.jpg

Но, исто така, факт е дека само малкумина прават редовни систематски прегледи на своето тело.

Повеќето од нас живеат според правилото „Ако не ме боли ништо, зошто би одел на лекар?“

Ако и вие сте дел од оваа група, следниoт едноставен трик ќе ви каже многу за вашето здравје без воопшто да морате да се појавите во лекарската ординација.

1. Земете лажица и поминете со неа по површината на јазикот.

2. Ставете ja лажицата во проѕирна кеса и поставете ја на светлина: сонце или столна ламба.

3. По една минута проверете ја лажицата.

postapka-so-lazicka-so-koja-ke-si-go-proverite-zdravjeto-za-1-minuta-2.jpg

Ако на неа нема никакви дамки и нема непријатен мирис од кесата тогаш немате никакви здравствени проблеми.

Доколку забележите непријатен мирис, тоа укажува на:

  • Проблеми со белите дробови или стомакот – доколку мирисот е остар
  • Проблеми со дијабетес – ако мирисот е сладок
  • Проблеми со бубрезите – доколку мирисот потсетува на амонијак

Доколку забележите наслаги, тоа укажува на:

  • Неправилна функција на тироидната жлезда – бела или жолта боја
  • Бронхитис, лоша циркулација, висок холестерол – виолетова
  • Респираторна инфекција – бела
  • Проблеми со бубрезите – портокалова

М. С. | Црнобело

Би можело да ве интересира:

Што ќе ни се случи ако никогаш во животот не видиме сонце? Научно е докажано дека сонцето има големо влијание врз расположението на луѓето,...
9 сигнали од телото кои треба да ги сфатите сериозно Телото е најкомплицираната машинерија која постојано ни испраќа сигнали кога нек...
11 грешки во спиењето кои ви го нарушуваат здравјето Мноштво луѓе имаат проблеми со сонот, бидејќи практикуваат погрешни ритуали пред...