Што содржи совршен оброк?


Што содржи совршен оброк?

sto-sodrzi-sovrsen-obrok-povekjeСовршен сооднос на житарки, зеленчук, протеини, вода и млечни производи е прикажана на илустрацијата на американската Агенција...


...за земјоделство, која ја замени познатата пирамида за правилна исхрана.

Промените се очигледни и во содржината на чинијата поделена на 4 дела.

sto-sodrzi-sovrsen-obrok

Поедноставениот приказ вклучува црвено поле за овошје, зелено за зеленчук, портокалово за житарки и виолетово за протеини, додека на посебна мала чинија се сместени млечните производи означени со сина боја.

За разлика од поранешната пирамида, новите препораки содржат категорија протеини, со што се истакнува дека постојат и други извори на протеини освен месо.

Би можело да ве интересира:

5 работи кои гинеколозите сакаат да ги знаете: „Не се сеќаваме на ваши... „Еднаш имав случај кој се претстави со блага болка во стомакот“ - вели гинеколог...
Секојдневни проблеми кои се решаваат со кокосово масло Кокосовото масло е богато со специфични масни киселини, кои имаат голем број на ...
Слика која треба да ја види секоја жена која се грижи за своето здравј... Едноставните пораки најчесто се најмоќни и најефектни. Оваа генијална кампања за...