Согорувањето е главен проблем

avtomobili-plus-sogoruvanje-zagaduvanje-na-vozduhot.jpg

Никотинот, бидејќи за прв пат е изолиран од тутунот, популарно се поврзува исклучиво со ова растение и разбирливо е од каде доаѓа општо прифатениот став дека никотинот е оној кој е одговорен за болестите кои се јавуваат како резулат на пушењето. По голем број научни истражувања, откриено е дека токму чадот од тутунот е главниот предизвикувач на болести.

Тоа што е важно да се знае е дека никотинот е природна состојка присутна во растението тутун каде е присутно во највисока канцентрација, но ја има и во некои заленчуци како модар домат, карфиол и домати и не е основен причинител за болестите од пушење. Но, од друга страна, чадот од цигарите е главниот виновник за нарушување на здравјето кај човекот, а се создава при согорувањето на тутунот.

Преку процесот на согорување се ослободува штетниот чад, катран и други канцерогени состојки кои му штетат на здравјето. Покрај тоа што чадот штети на индивидуата која пуши, исто така чадот штети и на оние индивидуи кои се наоѓаат во непосредна близина.ЗА СТРАНИЦАТА

„Каде гори?“ е дел од пошироката иницијатива на ФМТКП ДОО Скопје во Северна Македонија и е посветена на едукација на јавноста со цел да се спречи изложување на населението на чадот од цигарите. Целта на оваа страница е да ја запознае јавноста со проблемите предизвикани од чадот од цигарите и согорувањето на тутунот. Исто така, страницата дава информации во врска со формирањето на чад од тутун, како и штетните материи што се создаваат со горење цигари. Конечно, страницата има за цел да ја подигне свеста кај читателите и да обезбеди релевантни информации за штетноста од согорувањето како појава. „Каде гори?“ на кој било начин не е поврзано да биде поврзано со промоција или рекламирање на која било категорија на производи.

Креаторите ги поседуваат правата на интелектуална сопственост во текстовите и другите материјали содржани на оваа веб-страница (вклучувајќи ги сите информации, слики, текст, дизајн, видео и аудио).
Ниту еден дел од „Каде гори?“ не смее да се продава или дистрибуира за комерцијални цели, ниту пак може да се менува или инкорпорира во публикации или други веб-страници.


Најчитани неделава

sonovnik-sidebar.jpg