Никотин: Од растенијата до луѓето

nikotin-od-rastenijata-do-lugjeto-001-thumb.jpg

nikotin-od-rastenijata-do-lugjeto-2.jpg

Од каде потекнува никотинот? Едноставниот одговор е: од растенијата. Поконкретно, од растенијата од семејството Solanaceae, најчесто познати како зрнца. Ова семејство вклучува домати (~332 ng никотин во секој плод, во просек), компири (~675 ng) и модри патлиџани (~525 ng). За правилно да се разбере ова, една цигара содржи околу 12 mg никотин – околу 18 илјади пати повеќе никотин отколку компир, по маса. Но, само мал дел (<2 мг) од тој никотин се пренесува преку чадот од цигарите, во белите дробови на пушачот. 

Тоа значи дека никотинот е присутен во нашата исхрана во многу мали дози. Истражувањата проценуваат дека луѓето внесуваат околу 1.400 ng никотин секој ден преку секојдневната исхрана. Но, тоа не објаснува зошто тутунот и другите растенија воопшто содржат никотин. Никотинот се создава во корените на растението кога две хемиски соединенија – пиридин и пиролидин – се поврзуваат пред да се пренесат до лисјата. Гените зад оваа комбинација постојат во сите растенија, но се верува дека генетските удвојувања во семејството зрнци довеле до производство на никотин.

Откажувањето од пушење е најдобриот начин за намалување на ризикот од болести поврзани со пушењето, што вклучува одредени видови на рак, кардиоваскуларни и пулмолошки заболувања. Чадот од цигарите ги обојува забите, предизвикува лош здив и стареење на кожата. И покрај тоа што е една од првите работи што паѓаат на памет кога се во прашање цигарите, никотинот не е примарна причина за овие штети. Многу од другите таканаречени „штетни и потенцијално штетни состојки“ во чадот се главната причина за здравствените ризици поврзани со пушењето. Најдобриот начин да се избегне штетата од пушењето е никогаш да не почнете. За активните пушачи, целосното откажување од пушењето е најефективниот начин за намалување на ризикот од штетни влијанија и од болести поврзани со пушење. ЗА СТРАНИЦАТА

„Каде гори?“ е дел од пошироката иницијатива на ФМТКП ДОО Скопје во Северна Македонија и е посветена на едукација на јавноста со цел да се спречи изложување на населението на чадот од цигарите. Целта на оваа страница е да ја запознае јавноста со проблемите предизвикани од чадот од цигарите и согорувањето на тутунот. Исто така, страницата дава информации во врска со формирањето на чад од тутун, како и штетните материи што се создаваат со горење цигари. Конечно, страницата има за цел да ја подигне свеста кај читателите и да обезбеди релевантни информации за штетноста од согорувањето како појава. „Каде гори?“ на кој било начин не е поврзано да биде поврзано со промоција или рекламирање на која било категорија на производи.

Креаторите ги поседуваат правата на интелектуална сопственост во текстовите и другите материјали содржани на оваа веб-страница (вклучувајќи ги сите информации, слики, текст, дизајн, видео и аудио).
Ниту еден дел од „Каде гори?“ не смее да се продава или дистрибуира за комерцијални цели, ниту пак може да се менува или инкорпорира во публикации или други веб-страници.


Најчитани неделава

sonovnik-sidebar.jpg