Марта Попоска од НОВА: Технологијата применета во здравството како следен академски предизвик

Изборот меѓу седум реномирани технолошки универзитети од Европа каде што може да го продолжи своето образование за матурантката од Меѓународното училиште НОВА, Марта Попоска, воопшто не бил лесен со оглед на големиот углед што сите го уживаат.

marta-poposka-od-nova-tehnologijata-primeneta-vo-zdravstvoto-kako-sleden-akademski-predizvik01.jpg

Нејзините апликации биле прифатени на Универзитетот на Манчестер, Бристол, Твенте, Гронинген, Архус, Тилбург и Технолошкиот универзитет во Ајндховен, а таа се одлучила токму за последниот. Главна причина за изборот на универзитетот во Ајндховен за неа бил фактот што овој универзитет има многу напредни научни програми соодветни на најмодерните технолошки достигнувањакои допрва треба да се развиваат, а за Марта тоа е најголемиот академски предизвик.

Марта на Технолошкиот универзитет во Ајндховен ќе студира електро-инженерството применето во здравство.

- Покрај развиената теоретска програма, овој универзитет практикува многу лабораториски испитувања и анализи, како и учество во проекти кои во моментов припаѓаат во развојот на висока технологија. Мојот интерес и желба за конкретната насока се должат на мојата љубов кон математиката и физиката. За време на средното образование почнав да размислувам како би можела да ги применам знаењата од математиката и физиката. Оваа област ме привлече бидејќи сметам дека нивната примена во медицински цели треба допрва да се развива – објаснува Марта.

marta-poposka-od-nova-tehnologijata-primeneta-vo-zdravstvoto-kako-sleden-akademski-predizvik-01.jpg

Процесот на аплицирање на сите осум универзитети во странство на кои се пријавила за неа не бил стресен, ниту пак непознат. Марта вели дека во ниту еден момент не почувствувала страв и не наишла на проблеми благодарение на големата поддршка што ја добила од заедницата во НОВА.

- Заедницата во НОВА ме поддржуваше во секој мој чекор од целиот процес на аплицирањето на факултетите во странство. Исто така, најголемата поддршка ја добив од моите професори по математика, физика и хемија кои ми напишаа многу позитивни препораки, а кои се многу важен елемент при разгледувањето на апликациите на студентите и носењето на финалните одлуки – вели Марта.

Таа очекува дека најголем предизвик со кој ќе се соочи во новата академска средина е да ја реализира својата желба да развие некој напреден технолошки уред кој ќе му користи на човештвото. Марта верува во својата креативност и смета дека тоа ќе и биде огромен плус за да ги реализира своите замисли.

marta-poposka-od-nova-tehnologijata-primeneta-vo-zdravstvoto-kako-sleden-akademski-predizvik-02.jpg

Нејзините планови за иднината се многу амбициозни и се поврзани со технолошкиот развој на науката и со практичната примена на иновациите.

- Во иднина се гледам себеси како инженер кој работи во светски познат научен институт во развој на продукт кој ќе воспостави врска помеѓу технологијата и човечкото тело – вели Марта.

Најчитани неделава

sonovnik-sidebar.jpg