Предвидувања: Кога би можел да се очекува крајот на пандемијата во секоја држава од светот?

На 18-ти април беше лансиран веб-сајт на кој се споделуваат предвидувања за развојот на пандемијата со корона вирусот, користејќи ги најновите информации од државите ширум светот.

predviduvanja-otkrivaat-koga-bi-mozhel-da-se-ochekuva-krajot-na-pandemijata-vo-sekoja-drzhava-od-svetot-01.jpg

Бидејќи сите сакаме да знаеме кога ќе заврши сето ова, на сајтот се објавуваат и претпоставки за крајот на пандемијата - секако се работи само за предвидувања, не сигурни информации.

Според сајтот, еволуцијата на ковид-10 не е случајна и, како другите пандемии, таа следи еден вид шема, од појавувањето, па сè до крајот на пандемијата.

Таканаречениот животен циклус на пандемијата зависи од неколку работи – однесувањето на населението (во овој случај избегнувањето физички контакт), мерките на властите (како полициски час), но и природните ограничувања на екосистемот.

Сепак, животниот циклус на пандемијата варира во секоја држава. Односно, во даден момент, пандемијата е во разни фази во разни држави.

Животниот циклус се предвидува со помош на крива, која го прикажува потенцијалниот „пик“ на пандемијата и нејзиниот крај, а целта на мерките е да не се надминат предвидувањата на кривата.

Сепак, предвидувањето на крајот на пандемијата е малку потешко и иако се користат најновите податоци, голема е веројатноста да се направи и грешка.

Од сајтот напоменуваат дека нивните предвидувања се само за едукација и истражување и не треба да се потпираме на нив.

Треба да ги следиме сите мерки, сè додека експертите официјално не изјават дека на пандемијата ѝ дошол крајот.

Според информациите од Our World in Data, сајтот дошол до следниве заклучоци:

Според сајтот, Македонија ќе го види крајот на пандемијата околу 18-ти јуни. До 13-ти мај се проценува дека 97% од случаите би биле регистрирани, а до 23-ти мај, пак, се предвидува дека ќе се регистрираат 99% од очекуваните случаи.

predviduvanja-koga-se-ochekuva-krajot-na-pandemijata-vo-sekoja-drzhava-09.jpg

Во светот, веројатно до 15-ти јуни ќе бидат регистрирани 99% од очекуваните случаи. Крајот, пак, според нивните статистики, би можел да се очекува околу 26-ти ноември.

predviduvanja-koga-se-ochekuva-krajot-na-pandemijata-vo-sekoja-drzhava-02.jpg

Во САД, 99% од случаите ќе бидат регистрирани до 26-ти мај, а крајот на пандемијата се очекува на 4-ти септември.

predviduvanja-koga-se-ochekuva-krajot-na-pandemijata-vo-sekoja-drzhava-03.jpg

Во Италија, крајот на пандемијата се очекува околу 29-ти август, а 99% од случаите би требало да се регистрираат до 22-ри мај. Наводно, Италија ќе почне со попуштање на мерките на 4-ти мај.

predviduvanja-koga-se-ochekuva-krajot-na-pandemijata-vo-sekoja-drzhava-04.jpg

Во Шпанија, според податоците досега, пандемијата ќе заврши околу 1-ви август. До 13-ти мај се очекува да се регистрираат 99% од случаите.

predviduvanja-koga-se-ochekuva-krajot-na-pandemijata-vo-sekoja-drzhava-05.jpg

Во Албанија, се претпоставува дека пандемијата ќе заврши околу 28-ми октомври. 99% од случаите би требало да се регистррираат до 17-ти август.

predviduvanja-koga-se-ochekuva-krajot-na-pandemijata-vo-sekoja-drzhava-06.jpg

Во Хрватска, пандемијата би требало да заврши околу 14-ти јуни. До 14-ти мај се очекува да се регистррираат 99% од случаите.

predviduvanja-koga-se-ochekuva-krajot-na-pandemijata-vo-sekoja-drzhava-07.jpg

Во Грција, крајот се очекува околу 11-ти јули, а 99% од случаите веројанто би можеле да бидат регистрирани до 23-ти мај.

predviduvanja-koga-se-ochekuva-krajot-na-pandemijata-vo-sekoja-drzhava-08.jpg

Предвидувањата за сите останати земји можете да ги погледнете ТУКА.

Спирова С. | Црнобело

Би можело да ве интересира:

Листа на најбезбедните и најопасните држави во светот (Македонија е речиси на истата позиција како л... Исланд се смета за најбезбедна држава во светот, додека Македонија е на 38-то ме...
Брачен пар, кој не сака деца пред да го прошета светот, е мета на осуда: „Прво сакаме да уживаме во ... „Сакаме деца еден ден, но прво сакаме да уживаме во слободата. Не попуштаме под ...
„Бремена сум секоја година од 2014-та досега - подобро тоа отколку да имам менструација секој месец“ Американката Медисон Чавез, која го чека своето петто дете, ги подели мислењата ...
Дечко од Данска ги посетил сите држави во светот за 10 години (без авион) - бил и во Дојран и Валанд... Во период од 10 години, Данецот Тор ги посетил сите држави во светот без авион. ...
Дечко ја убил бившата девојка 2 дена пред нејзиното дипломирање: Убиството што ги потресе Италија и ... Минатата недела, илјадници Италијанци протестираа барајќи поголема заштита за же...
Како изгледаше втората супермесечина во август 2023 над Македонија, а како во светот? (фото) Од Лондон до Израел, од САД до Индија, љубителите на астрономските фотографии си...

Најчитани неделава

sonovnik-sidebar.jpg