Филмски викенд: Оскаровски номинации 2012

filmski-vikend-oskarovski-nominacii-2012-povekjeПочна сезоната на филмски награди. Пред неколку дена се објавија номинациите за Оскарите 2012 што ќе се одржат на 26 фебруари, и ние одбравме три...


...номинирани филмски предлози за овој викенд.

Меѓу номинираните за најдобар филм на годината се наоѓа "Moneyball" (што го препорачавме пред некое време) и "The Tree of Life" (исто со Бред Пит) ама ми беше некако спор и досаден.

Бидејќи не се чуствувам пријатно да ви препорачувам филмови кои не ми се гледани, сигурно меѓу номинациите има и подобри предлози, но отом-потом.

Ако некој од нив е препорачлив, ќе читате за него на CRNOBELO.com


The Help (2011)

Номинација за најдобар филм, главнa и две споредни женски улоги

filmski-vikend-oskarovski-nominacii-2012-1

Историска драма базирана на книга од Кетрин Стокет, издадена во 2009 година.

Приказната е за чудното пријателство што ќе се роди меѓу три различни жени, младата Скитер и две црнки слугинки, Ејбелин и Мини, додека во тајност пишуваат книга која ги крши сите тогашни правила.

Пишуваат за врските меѓу газдите и црните слугинки во Америка, во период кога започнува нетрпеливоста меѓу белците и црнците.

Филмот е фикција, но режисерот вметнал неколу историски настани баш од тој период и сето тоа изгледа толку веродостојно што ме натера да помислам дека филмот е базиран на вистински настани.

Го препорачувам на сите што сакаат историски филмови, женски хумор и сплетки.

Режија: Tate Taylor
Глума: Emma Stone (Скитер), Viola Davis (Ејбелин), Octavia Spencer (Мини)


Midnight in Paris (2011)

Номинација за најдобар филм, режисер, сценарио и уметнички правец

filmski-vikend-oskarovski-nominacii-2012-2

Бавна романтична комедија во стилот на Вуди Ален, но оживеана преку одличната глума Овен Вилсони самиот град на светлината, Париз.

 Гил е писател, тој е успешен како холивудски сценарист, но никако да го заврши својот прв роман.

Тој се заљубува во убавината и историјата на Париз, што сака да се пресели со вереницата таму. Таа не ги има истите планови.

Како поминуваат деновите од одморот, нивната врска полека почнува да пука, и тој наоѓа издишка во полноќните прошетки низ Париз, градот кој е магичен после полноќ.

Филм кој ќе ве релаксира и инспирира. Француската музика е волшебна, изобилува со референци кон уметноста, има романтична приказна со среќен крај и ја има прекрасната Карла Бруни.

Режија: Woody Allen
Глума: Owen Wilson (Гил), Rachel McAdams (Инез), Marion Cotillard (Адријана)


Bridesmaids (2011)

Номинација за најдобра споредна женска улога и оргинално сценарио

filmski-vikend-oskarovski-nominacii-2012-3

После сите тие филмови за машки пријателства, дојде ова изненадување каде сите главни ликови се женски.

Првин мислев дека нема да ми биде интересен филм со 6 девојки, но не бев во право.

Деверушите во филмот се откачени. Ани е старосватицата, но нејзиниот живот е хаос и одвај може да си ги дозволи сите тие предсвадбени ритуали.

Како тоа да не е доволно, мора да се бори за вниманието на невестата, бидејки Хелен (нова пријателка) се расфрла со пари, и полека и го краде статусот на старосватица.

Морам да се согласам дека си ја заслужува номинацијата за сценарио, бидејки паметните и глупавите шеги се убаво балансирани.

Филмот во суштина е комедија за девојки, нешто како мешавина на "Bride Wars" и "Hangover", па ако ви се допаднале тие филмови погледнете го овој.

Режија: Paul Feig
Глума: Kristen Wiig (Ани), Maya Rudolph (Лилијан), Rose Byrne (Хелен)

И.Т. | Црнобело

Би можело да ве интересира:

10 ужасни филмови кои вреди да ги изгледате (и веќе се сметаат за култни) The Room се смета за најлошиот филм на сите времиња кој мора да се изгледа, доде...
5 причини зошто да ја изгледате шпанската серија „Valeria“ на Нетфликс Можеби работата не ве исполнува, не знаете дали навистина сте со партнерот од љу...
Филмови и серии на Нетфликс што не треба да ги пропуштите овој јануари Документарци, серии и забавни филмови – што треба да изгледате на Нетфликс овој ...
10 празнични филмови што ќе им бидат забавни и на возрасните Bad Santa и A Bad Moms Christmas се празнични филмови, но а разлика од повеќето,...
Кој морничав филм да го изгледате викендов, според хороскопскиот знак? На Лавовите сигурно ќе им се допадне Interview with the Vampire, додека Близнаци...
10 филмови со непредвидливи пресврти што добро ќе ве замислат На прв поглед, The Cabin in the Woods изгледа како секој класичен тинејџерски хо...

Најчитани неделава

sonovnik-sidebar.jpg
Ако, на крајот, сè што може да се каже за тебе е дека си бил добар - доволно е.
Питер Греј