Возачи проверете: Ако треба да го полагате тестот повторно, дали ќе положите?
Спонзорирано од:
Спонзорирано од ОгласиЗаРабота.мк
Prodavacka 20-05-2019
Возач 20-05-2019
Продавач 20-05-2019


Возачи проверете: Ако треба да го полагате тестот повторно, дали ќе положите?

Многу возачи мислат дека со теоријата завршиле тогаш кога го положиле тестот за возење и дека сè што им е потребно, го добиваат преку праксата.

vozaci-proverete-ako-treba-da-go-polagate-testot-povtorno-dali-kje-polozite-01.jpg

Што мислите колку добро ја паметите теоријата?

Одговорете на неколку случајно одбрани прашања од тестот и проверите, дали сè уште ги паметите правилата? 

Возачи проверете: Ако треба да го полагате тестот повторно, дали ќе положите?
 1. 1. Што се подразбира под поимот зимски услови на патот?
  ако постои опасност од појава на воден клин
  ако на патот има снег и голомразица
  ако на патот има вода
 2. 2. Која од наведената опрема не е дел од законски задолжителната опрема за патничките моторни возила:
  сигурносен рефлектирачки елек
  клинести подлошки
  резервни сијалици
 3. 3. Во услови на магла, возачот на задниот дел од возилото треба да има ги вклучено:
  стоп светлата на возилото
  само трепкачките светла
  задните светла за магла
 4. 4. „Намалена видливост“ постои ако поради неповолни временски и атмосферски влијанија, возачот не може јасно да ги воочи другите учесници во сообраќајот на оддалеченост од најмалку:
  300 метри на пат надвор од населено место
  200 метри на пат надвор од населено место
  250 метри на пат надвор од населено место
 5. 5. По изминати четири и пол часа непрекинато возење, возачот е должен да направи прекин во управувањето со возилото од најмалку:
  45 минути
  30 минути
  15 минути
 6. 6. При движење со возилото по снег или голомразица, возачот треба:
  да ја одржува константна брзината на движењето и да одбегнува нагли реагирања и движења со командите и управувачкото тркало
  да се движи со возилото со најголем степен на пренос
  да се движи со возилото со што почести и долги притискања на педалата на спојката
 7. 7. Под поимот „обиколување“ подразбираме, минување со возилото:
  покрај друго возило кое се движи од спротивна насока на коловозот
  покрај друго возило кое се движи во иста насока на коловозот
  покрај запрено или паркирано возило или друг објект што се наоѓа на сообраќајната лента по која се движиме со возилото
 8. 8. При движење со возилото, не смеете нагло да користите сопирачка, често да менувате брзини или остро да свртувате со управувачкото тркало, кога наидувате на:
  голомразица и снег на коловозот
  голем надолжен наклон на патот
  земјен пат
 9. 9. Според начинот на регулирање и правилата за првенство на минување на крстосницата, кој е редоследот по кој треба да поминат возилата?
  2-1-3
  3-1-2
  1-2-3
 10. 10. Патничкото возило од позиција А до позиција B ќе се движи по следната патека:
  1-2-4-7
  1-3-5-6
  1-3-4-6

Н. Г. | Црнобело

Би можело да ве интересира:

Квиз за концентрација: После кое прашање ќе се откажете? Дали сакате мозокот да ви работи со полна пареа, без паузи и прекини, без одмори...
Квиз: Кој од тројцата келнери дава знак дека сака добар бакшиш? Нашето тело несвесно нè издава во одредени ситуации, а ако доволно добро го позн...
Предизвик: Каде се крие пандата меѓу фудбалските топки? Ако сакате загатки и вежбање на вашиот мозок да перципира детали, тогаш ова е со...