Дали сите ѕвезди стануваат црни дупки: Колку знаете астрономија?


Дали сите ѕвезди стануваат црни дупки: Колку знаете астрономија?

Дали како малечки сонувавте еден ден да се вивнете до ѕвездите  и да станете астронаут? Дали таа желба сè уште е дел од вас, па добро ги познавате основните астрономски сознанија?

kolku-znaete-astronomija-01.jpg

Додека учевте во основно и средно имавте можност да се запознаете со основните астрономски факти, но дали тие знаење сè уште ги паметите?

Решете го тестот и откријте:

Колку знаете Астрономија?
 1. 1.
  3,5 милијарди години
  4,5 милијарди години
 2. 2.

 3. 3.

 4. 4.
  Меркур
  Венера
 5. 5.
  Уран
  Нептун
 6. 6.

 7. 7.

 8. 8.
  Да
  Не
 9. 9.
  2
  4
 10. 10.
  Од штетната космичка радијација
  Од прекумерна топлина
 11. 11.
  12,8 милијарди години
  13,8 милијарди години
 12. 12.
  Голема мечка
  Мала мечка

Н. Г. | Црнобело

Би можело да ве интересира:

Дали досега сте ја запознале љубовта на вашиот живот? Дали сè уште сте во потрага по вашата сродна душа или без да знаете е тука некад...
3 илустрации кои ќе ве „прочитаат“ подобро од кој било Понекогаш дури и најбезначајните и непромислени одговори може да откријат многу ...
Тест кој открива како се спријателувате: Како ќе ја јадете слатката колиба? Како го замислувате светот околу вас? Како ги градите односите со луѓето околу в...

Најчитани неделава