Загатка за размислување: Колку години има секоја сестра, ако заедно имаат 13?


Загатка за размислување: Колку години има секоја сестра, ако заедно имаат 13?

logicka-zadaca-koja-nitu-eden-kompjuter-ne-moze-da-ja-reshi-01_copy_copy.jpg

При множењето на годините, за да го добиеме бројот 36 имаме 8 комбинации:

36 = 2 × 3 × 6, а збирот е 11.

36 = 2 × 2 × 9, а збирот е 13.

36 = 4 × 9 × 1, а збирот е 14.

36 = 4 × 3 × 3, а збирот е 10.

36 = 18 × 2 × 1, а збирот е 21.

36 = 12 × 3 × 1, а збирот е 16.

36 = 6 × 6 × 1, а збирот е 13.

36 = 36 × 1 × 1, а збирот е 38.

Остануваме со два можни одговора, 2 + 2 + 9 = 13 и 6 + 6 + 1. Овде се чини дека помага последната реченица која на прв поглед изгледа како да е  непотребна.

Исказот наведува дека има постара сестра која нема брат близнак или сестра близначка.

Тоа значи дека на крајот остануваме со една можна комбинација која е решение на загатката - две сестри се близначки и имаат по 2 години, најстарата сестра има 9 години.

Н. Г. | ЦрнобелоБи можело да ве интересира:

Само луѓето со беспрекорен вид можат да го решат овој тест Дали знаете колку ви е прецизен видот? Колку добро можете да забележувате речиси...
Првото нешто што го правите кога ќе се разбудите открива каква личност сте Начинот на кој го започнувате денот открива многу за вас, односно за приоритетит...
Квиз: Каде ќе бидете и што ќе правите за 15 години? Речиси и да не постои човек кој не сака да знае каде ќе биде, што ќе прави и со ...

Спонзорирани линкови: