Квиз со точно/погрешно кој ќе ви покаже дали сте човек со богати општи познавања


Квиз со точно/погрешно кој ќе ви покаже дали сте човек со богати општи познавања

Колку им верувате на научните факти и теориите што ни се сервираат? Дали сте толку информирани што знаете да процените што е вистина, а што не?

kviz-so-tochno-pogreshno-koj-kje-vi-pokazhe-dali-ste-chovek-so-bogati-opshti-poznavanja-01.jpg

Дали во слободно време сакате да читате статии со научни факти за светот? Дали совршеното слободно попладне си го замислувате со енциклопедија склопчени на креветот или пак гледајќи некој документарен филм?

Колку сте информирани на животните, предците, психологијата и за разни сфери од животот, кои не се однесуваат на тоа што опфаќа описот на вашето работно место?

Дали знаете дека некои научни факти кои ни биле сервирани како вистина испаднало дека се погрешни?

Овој квиз е доказ за тоа.

Квиз со точно/погрешно кој ќе ви покаже дали сте човек со богати општи познавања
  1. 1. Годините на бубамарите може да бидат одредени според бројот на точките.

  2. 2. Животните и инсектите можат да зборуваат.

  3. 3. Резултатите на познатиот психолошки експеримент Стенфорд со луѓе ставени во улога на затвореници и чувари не се комплетно точни.

  4. 4. Тврдењето на Дарвин е конкретно дека најсилните и најинтелигентните опстануваат во природата.

  5. 5. Бикот не реагира на црвената боја.

  6. 6. Кучињата се потомци на волците.

  7. 7. Неандерталците изгледале речиси исто како нас.

С. С. | Црнобело

Би можело да ве интересира:

Квиз: Дали сте добар или лош човек? Дали сте од оние луѓе кои срцето би го дале за другите или секогаш на прво место...
Квиз: Дали имате влакна на јазикот? Дали некогаш сте се соочиле со хотелска соба која не е како на фотките на интерн...
Квиз: Што ви кажува вашето минато? Каква порака ви испраќа минатото? Кои лекции ги научивте и што треба да променит...