Квиз: Колку добро знаете да се снајдете во опасни ситуации?


Квиз: Колку добро знаете да се снајдете во опасни ситуации?

Што треба да правите во случај на пожар во кујна, како да избегате од диви животни, што да правите ако ве опече медуза - колку добро знаете да се снајдете во опасни ситуации?

kviz-kolku-dobro-znaete-da-se-snajdete-vo-opasni-situacii-01.jpg

Многумина не сакаат да размислуваат на овие теми, но секогаш е добро да имате одредени основни познавања, бидејќи никогаш не знаете во каква ситуација ќе се најдете. 

Со следниот квиз ќе си го проверите знаењето и ќе откриете колку добро може да се спасите во опасни ситуации, но истовремено и ќе научите нови работи кои не сте ги знаеле. 

Забавувајте се и учете!

Квиз: Колку добро знаете да се снајдете во опасни ситуации?
  1. 1. Ако дојдете во средба со мечка, треба да бегате во круг.

  2. 2. Ако ви се запали зејтинот од тавата додека готвите, треба да истурите веднаш вода за да се изгасне.

  3. 3. Ако наидете на морски струи, не треба да пливате паралелно со брегот.

  4. 4. Ако спасите личност од давење, треба само да му помогнете да ја исплука водата, да се освести и да го оставите да мирува.

  5. 5. Во случај на автомобилска несреќа, стаклото треба да го кршите странично, а не во центарот.

  6. 6. Како што велат старите верувања, урината може да помогне доколку ве опече медуза.

  7. 7. Ако ве касне змија, треба да ја шмукате раната за да го соберете отровот.

 

M. M. | Црнобело

Би можело да ве интересира:

Квиз: Кој е крадецот? Дали сакате за момент да се ставите во улогата на детектив и да ѝ помогнете на п...
Квиз: Што ви кажува вашето минато? Каква порака ви испраќа минатото? Кои лекции ги научивте и што треба да променит...
Квиз: Дали сте искрена личност? Дали сте личност која лаже без срам или пак секогаш ја кажувате вистината, дури ...