Стефан и Никола, студенти од ФИНКИ кои измислија генијална апликација за лицата со оштетен вид


Стефан и Никола, студенти од ФИНКИ кои измислија генијална апликација за лицата со оштетен вид

Стефан Тасевски (20) и Никола Тасевски (21) се студенти во втора година на Факултетот за информатички науки и компјутерско инженерство, кои неодамна ја создадоа андроид апликацијата Smart Braille, наменетa за лица со оштетен вид. Велат дека сосема случајно сакале да сознаат како слепите лица го користат нивниот телефон и со тек на време дошле до идеи за тоа како тековниот начин на користење на мобилните уреди може да се замени со полесен начин.

zapoznajte-gi-studentite-stefan-i-nikola-od-finki-i-nivnata-aplikacija-smart-brailler-koja-kje-im-pomogne-na-lica-so-osteten-vid_1.jpg

Smart Braille е апликација која е развиена со цел да го подобри начинот на комуникација на слепи лица и лица со оштетен вид преку нивниот телефон. Апликацијата се состои од системска тастатура која може да биде користена во склоп на било која друга апликација.

Тастурата се базира на Брајовото писмо и поради тоа се состои од само 6 копчиња кои се користат за пишување на сите карактери. Сите други функционалности кои треба да ги има една тастатура се имплементирани со движења преку екранот“, раскажуваат Никола и Стефан, кои работеле на апликацијата околу две недели, но оттогаш имаат направено две надградби кои произлегле од комуникација со корисниците.

„Особено се фокусиравме дизајнот и функционалноста на самата тастатура да бидат што поедноставни со цел да се овозможи брзо користење, но бидејќи е нов концепт обезбедивме и краток интерактивен туторијал во склоп на самата апликација преку кој корисниците учат на кој начин да ја користат тастатурата“.

Уште една, втора функционалност на апликацијата е Text Reader, кој го детектира текстот со помош на камерата и го чита истиот, во реално време, на глас за корисникот. Работи на неколку јазици, но за жал, на македонски јазик сé уште не е достапна. Корисникот има опција и да го копира самиот текст.

„Тастатурата обезбедува побрза комуникација со помош на телефон од страна на слепите лица. Со интуитивниот пристап и веќе познатото знаење за Брајовата азбука корисниците лесно се снаоѓаат користејќи ја истата. Освен брзината, друга главна придобивка е приватноста која што ја нуди.

Имено доколку користат speech-to-text или пак стандардна тастатура, содржината на пораките кои ги пишуваат ќе биде откриена за околината. Со користење на нашата тастатура овој проблем се надминува, а контролата за грешка се врши со звучни сигнали. Од друга страна пак, читачот на текст им овозможува текстот кој е насекаде околу нив да им биде целосно достапен“, додаваат двајцата пријатели, чија апликација веќе е пуштена на Play Store за андроид, но исто така се стремат во иднина да ја направат достапна и за други мобилни платформи, особено за iOS која најмногу е користена од лица со оштетен вид.

zapoznajte gi studentite stefan i nikola od finki i nivnata aplikacija smart brailler koja kje im pomogne na lica so osteten vid 2

„Сметаме дека е многу подобро да се дизајнираат апликации специјално наменети за користење од страна на слепи лица и лица со оштетен вид, наместо само стандардните да се приспособуваат. На тој начин ќе им биде овозможено целосно да го искусат потенцијалот и можностите кои ги нудат паметните телефони.

Бидејќи Smart Braille е една од ретките такви апликации истата има потенцијал да стана стандард за мобилна комуникација кај луѓето со оштетен вид, нормално со константно подобрување преку комуникација со тековните корисници“, дообјаснуваат Никола и Стефан.

zapoznajte gi studentite stefan i nikola od finki i nivnata aplikacija smart brailler koja kje im pomogne na lica so osteten vid 3

Никола и Стефан во моментот работат на следна надградба на апликацијата, со која ќе се овозможи регистрирање на направените грешки од страна на корисникот и сугестија како да се поправи истата. Велат дека со тоа уште повеќе ќе се зголеми брзината на пишување со што корисниците не би требале да се навраќаат доколку направат печатни грешки, зошто ќе можат автоматски да им бидат поправени.

Во развој е и уште една апликација, која би требало да ја пуштат наскоро.  

zapoznajte gi studentite stefan i nikola od finki i nivnata aplikacija smart brailler koja kje im pomogne na lica so osteten vid 4

Автор: Евгениј Хоуп | Црнобело

Би можело да ве интересира:

Work&Travel искуството на 23-годишниот Никола во Германија: Работа во McDonald’s и живот во мало гра... Кога си студент, летото е идеален период да прошеташ, па и да заработиш некој де...
Видео интервју со Горан Миќиќ: Како е да се биде... тату артист Кои се најболни делови од телото за тетовирање, колку време изработува една тето...
Патувањето на Around Gaia продолжува: „Комбето е сега наш дом и ќе посетиме што е можно повеќе места... Да се патува четири години со мотор, да се живее од ден за ден, да се посетат 70...

Најчитани неделава