Интелегенцијата и парите


Интелегенцијата и парите

intelegencija-ne-znaci-bogatstvo-povekjeСпоред неодамнешно истражување, научниците покажаа дека високиот коефициент на интелегенција не е гаранција за добра финансиска состојба. Еве ги...

 

...изведените заклучоци:

intelegencija-ne-znaci-bogatstvo

1. Штедењето нема врска со IQ-то: луѓето со просечен и низок коефициент на интелегенција биле еднакво добри во штедењето пари како и оние со висок коефициент.

2. Заработувањето пари има малку поврзаност со IQ-то. Оние со коефициент 120 заработуваат за 10% повеќе од оние со коефициент 100.

3. Заработувањето не е поврзано со штедењето: Оние кои имаат надпросечен IQ имаат три пати поголеми шанси за повисоки приходи од оние со подпросечен IQ.

4. Никој не се покажал добар кога е во прашање штедењето пари.

5. Парите не се мера за богатство: колегите на авторот на ова истражување му рекле дека се богати затоа што не мораат да работат многу и работат само на проекти кои им се допаѓаат.

Сепак, иако не сте член на МЕНСА, не грижете се – шансите за збогатување ни се на сите еднакви!

Би можело да ве интересира:

Колку пари ни се потребни за да бидеме среќни? Во желба да бидеме посреќни честопати трошиме пари на многу работи, мислејќи дек...
7 знаци кои потврдуваат дека кариерата ви се движи во вистинската насока „Не е сè во парите, има нешто и во златото“, знаеме да се пошегуваме кога работи...
Топ 15 градови во светот каде луѓето имаат високи плати и многу денови одмор Во Москва ви следува 31 ден платен одмор годишно, а исто така и во Даблин, Ирска...

Најчитани неделава