Зошто „Сам свој шеф“?


Зошто „Сам свој шеф“?

zosto-da-bidete-sam-svoj-sef-povekjeАко еден ден сакате да бидете сам свој шеф, тоа не мора да остане само сон. Со темелна подготовка и малку истражување ќе сфатите дека тоа не е...

 

...невозможна мисија. Ова се само некои од причините зошто е добро да се биде сам свој шеф.

1. Сами сте одговорни за своите приходи

Само небото ви е граница за разлика од дефинираната  плата во фирмата каде работите. На почеток, најверојатно нема да заработувате колку што сте замислиле и навикнале, затоа што ќе треба самостојно да издвоите за пензиско осигурување и останати давачки, но голема предност е што вашата плата не е зависна од работодавец.

zosto-da-bidete-sam-svoj-sef

2. Имате креативна контрола

Сами донесувате одлуки и никој не ви дава задачи. Ова е предност бидејќи многу луѓе се досадуваат на работа и не ги искористуваат своите потенцијали.

3. Сами сте одговорни за својот успех

Ова е отежнувачка околност, но и голема предност. Целиот терет на успех или неуспех е на ваш грб. Кога работите за фирма – придонесувате во заедничките резултати. Кога ќе започнете да работите за себе ќе сфатите колку вреди вашата работа.

4. Сами си го бирате работното време

Најдобро се познавате себе си и знаете кога сте најпродуктивни. Може да работите цела ноќ, а денот да го преспиете.

5. Ќе добиете нови предизвици

Секој ден ќе ви биде нов предизвик, без ограничување и ќе уживате во она што го правите.

6. Не може да бидете отпуштени

Може да се предомислите или да го пренасочите фокусот кон нешто што повеќе ви лежи, но нема да стравувате од отказ ако доцните со работата.

Би можело да ве интересира:

Како да останете мотивирани ако ја мразите вашата работа? Колку само животот би ни бил полесен ако веднаш ја добивавме работата од соништа...
5 лекции од 17-годишниот гениј кој заработува 30.000 долари месечно Повеќето тинејџери воопшто не размислуваат за осамостојување и најчесто посегнув...
3 знаци дека работите со нечесен колега Довербата е една од главните причини за успех во тимот, но што ако имате сомнежи...

Најчитани неделава