10 правила за комуникација


10 правила за комуникација

10-pravila-za-komunikacija-povekjeПостојат неколку правила кои се основни за добра комуникација. Треба да ги имате на ум и да ги применувате во секојдневната конверзација со...

 

...луѓето кои ги среќавате во бизнис и приватни прилики.

1. Избегнувајте непотребни детали. Немојте да бегате од темата. Ако се покаже дека нешто не е важно, не губете време за да го поправите истото.

10-pravila-za-komunikacija

2. Не поставувајте второ прашање пред да добиете одговор на првото. Ако сакате да ги имате сите потребни информации, немојте да губите време за да го поправите ова.

3. Не го прекинувајте соговорникот додека зборува. Освен тоа, обидете се да ја скратите својата приказна и дајте и шанса на другата личност да зборува.

4. Немојте да бидете контрадикторни. На овој начин ја губите вашата уверливост. Обидете се да ги поврзете информациите кои ги наведувате.

5. Немојте да зборувате во еден тон. Најдете време за пауза, поставете прашање и најдете заеднички интерес со личноста со која комуницирате.

6. Немојте секогаш да бидете главниот лик во вашата приказна. Истакнете ги и другите.

7. Одберете тема која е од заеднички интерес. Немојте да го вртите разговорот во политички теми, а ако баш не можете да најдете заедничка тема, подобро прекинете го разговорот.

8. Слушајте. Освен што ќе покажете основна куртоазија кон соговорникот нема да пропуштите важни информации.

9. Не претерувајте. Не е се „најдобро“, „најлошо“ или „најсмешно“.

10. Кажете ја вистинската работа, или немојте да зборувате. Луѓето често ќе ве проценат според она што го кажувате. Или како што вела постарите: Мудриот човек не фрла зборови и не губи време.

Би можело да ве интересира:

10 совети како работењето од дома да го направите екстра продуктивно Доколку не го организирате добро, работењето од дома може да се претвори во едно...
10 знаци дека е време да си дадете одмор и да го намалите темпото кое води до „прегревање“ Во животот се соочуваме со одредени моменти кога чувствуваме дека не можеме да п...
Најдобрите професии за интровертни луѓе и оние кои сакаат да работат самостојно Интровертните луѓе имаат уникатна сила и способности. Овие луѓе преферираат...

Најчитани неделава