„Си се запуштила, повеќе не изгледаш како пред да имаш деца“ - ми кажа пријателка ми

„Вие сте повеќе од само убаво лице. Вие сте мајка, сопруга, сестра, ќерка, сонувач, реализатор. И сосема во ред е што ја напуштивте потребата постојано да изгледате совршено.“

si-se-zapushtila-povekje-ne-izgledash-kako-pred-da-imash-deca-mi-kazha-prijatelka-mi-01.jpg

Ејми Ведрли е мајка на три деца, која откако била осудена за нејзиниот изглед од страна на една нејзина пријателка напиша објава која сe прошири вирално.

„Ја сретнав и ми кажа: „Не можам да поверувам дека те гледам во јавност без шминка и со патики. Која си ти?“

Ѝ се насмеав затоа што е вистина. Во минатиот живот носев високи потпетици и тренди топови. Бев девојката која никогаш не шета без шминка и фризура. Без накит, сјај за усни и многу пудра.

Но, сега е комплетно друга приказна.

Да, нешто кај третото бебе ме натера да се опуштам.

si-se-zapushtila-povekje-ne-izgledash-kako-pred-da-imash-deca-mi-kazha-prijatelka-mi-02.jpg

Откако се разделивме со неа размислував за нејзините зборови, кои направија да се чувствувам лошо. Знаев дека не изгледам како претходно, имав килограми плус и коса прибрана во неуредна пунџа.

Но, сега сум посамоуверена. Помала е веројатноста дека ќе плачам поради акна или дека ќе испуштам ноќ со пријателките само затоа што косата не ми е измиена. Не паѓам во депресија ако некој одлучи да не ме сака и не сум несигурна и нервозна ако некој не ме покани на забава.

si-se-zapushtila-povekje-ne-izgledash-kako-pred-da-imash-deca-mi-kazha-prijatelka-mi-05.jpg

Вистината е дека некако си се допаѓам себеси сега повеќе од претходно. Сега сфаќам дека светот не се врти околу лажните трепки туку околу срцето, умот и душата.

Добра е шансата дека една девојка под слоевите ќе открие дека е жена која со целото срце си го сака семејството, безрезервно им се дава на децата, го обожава својот сопруг, која е прибрана без разлика што животот ќе фрли кон неа.

si-se-zapushtila-povekje-ne-izgledash-kako-pred-da-imash-deca-mi-kazha-prijatelka-mi-03.jpg

Светот не треба да биде загрижен за неа. Светот треба да ѝ аплаудира.

Па, наредниот пат кога некој ќе ви каже дека не изгледате исто, не се облекувате исто или не сте исти како пред 5 или 10 години, се надевам дека ќе го запомните ова:

Вие не се запуштивте. Вие само ја напуштивте потребата да изгледате совршено постојано. Едноставно ги напуштивте работите кои се површни и се посветивте на работите кои креираат спомени за цел живот и што ќе останат со наредните генерации.

si-se-zapushtila-povekje-ne-izgledash-kako-pred-da-imash-deca-mi-kazha-prijatelka-mi-04.jpg

Ставете шминка кога можете, средете ја косата кога ќе пронајдете време, грижете се за себе, но не се чувствувајте во ниту еден миг лошо ако немате време за тоа – едноставно тие надворешни работи повеќе не ве дефинираат вас.

Вие сте повеќе од само убаво лице. Вие сте мајка, сопруга, сестра, ќерка, сонувач, реализатор.

Вие сте вие и тоа никогаш не може да ви биде одземено.“

С. С. | Црнобело

Би можело да ве интересира:

Момче од Кореја (4) го расплака целиот свет, откако кажа зошто мисли дека родителите го мразат „Мајка ми ме мрази, не сака да си игра со мене“ – дете од Јужна Кореа ги освои с...
Бон-тон правила што секој родител треба да му ги каже на своето дете Научете ги децата дека не е во ред да прекинуваат некој додека разговара. Од поч...
9 причини зошто двегодишните деца се магични, a не неподносливи Децата на 2 години ќе ве сакаат и во најлошите ситуации. Вашиот утрински зд...
„Сите ми велат: ‘Блазе си ти, какво дете имаш!’  - Знам какво е, и не ми се падна на лото!“ „Често ми велат, блазе си ти какво дете имаш! Знам јас какво дете имам! Единстве...

Најчитани неделава

sonovnik-sidebar.jpg