Работи кои мора да ги знаете за наставниците на вашите деца и однесувањето во училиште


Работи кои мора да ги знаете за наставниците на вашите деца и однесувањето во училиште

Школската година може да биде стресна како за децата, така и за родителите, посебно кога се работи за помали деца.

raboti-koi-mora-da-gi-znaete-za-nastavnicite-na-vashite-deca-i-odnesuvanjeto-vo-uchilishte-01.jpg

Затоа, независно дали детето учи или не, треба секогаш да се појавувате редовно на родителските средби, да разговарате со детето за учењето, часовите и наставниците, како и да разменувате информации со другите родители.

Освен што треба да го слесите учењето на вашето дете, мора да знаете и како наставниците се однесуваат со нив и дали средината е добра за децата.

Во продолжение, нудиме неколку прашања кои ќе ви помогнат да сфатите дали наставникот е добар за вашето дете:

Дали наставникот фаворизира ученици?

Бирањето на омилени ученици и нивното форсирање е многу неправилно, бидејќи влијае негативно на останатите, чиј перформанс се намалува.

raboti-koi-mora-da-gi-znaete-za-nastavnicite-na-vashite-deca-i-odnesuvanjeto-vo-uchilishte-02.jpg

Дали наставникот го споредува детето со други ученици?

Споредувањето на учениците еден со друг не е воопшто педагошки, но уште полошо може да биде кога децата ги споредуваат со постариот брат/сестра.

Со фрази дека нивниот брат/сестра бил подобар ученик, го потценуваат детето, не го мотивираат и предизвикуваат контра ефект со намалување самодоверба.

Кој начин го преферира наставникот за решавање конфликти?

Конфликтите помеѓу учениците се неизбежни, но важно е да се реагира на време. Секоја ситуација е уникатна и за секој ученик треба да се има посебен пристап.

Недозволиво е наставникот да зазема страни, да суди јавно или да создава уште поголем конфликт.

raboti-koi-mora-da-gi-znaete-za-nastavnicite-na-vashite-deca-i-odnesuvanjeto-vo-uchilishte-03.jpg

Дали наставникот јавно ги казнува децата?

Наставникот нема право пред сите да го казнува или исмејува детето, бидејќи така другите деца си земаат сила и може да се однесуваат лошо со детето.

raboti-koi-mora-da-gi-znaete-za-nastavnicite-na-vashite-deca-i-odnesuvanjeto-vo-uchilishte-04.jpg

Што кажуваат другите родители за наставникот?

Направете мини истражување и соберете информации за наставникот од останатите родители на децата во класот, дознајте ги методите на предавање и начинот на однесување кон секое од нив.

М. М. | Црнобело

Би можело да ве интересира:

15 работи кои ќе ги разберат само девојките кои имаат сестра Само сестрите знаат како изгледа да имате личност која истовремено ви оди на нер...
6 работи кои повеќе му штетат на вашето дете од што му прават добро Секој родител се обидува да го одгледа детето правилно, но тоа навистина може да...
Да каже „не“ и да не бега од проблеми: 5 работи на кои секој родител т... Родителите се оние кои треба да се постојано со своите деца во текот на животот ...