Дали треба целосно да им се забрани пристап до електронски уреди на децата?


Дали треба целосно да им се забрани пристап до електронски уреди на децата?

Факт е дека децата имаат корист од технологијата и социјалните мрежи. Тие им помагаат да научат нешто, да ги изнесат своите идеи и да комуницираат со нивните пријатели. 

deca-i-tehnologija-reshenieto-ne-e-celosna-zabrana-za-upotreba-na-internet-i-tehnologija-01.jpg

Сепак, прекумерната употреба на овие направи може да има негативно влијание врз нивното здравје, навики за спиење и исхраната, па дури и на нивната концентрација.

Но, целосната забрана за употреба на технологија или социјални мрежи не е решение. Според психијатрите од САД, има начин што ќе ви помогне да ја воспоставите правилната рамнотежа.

Станува збор за правење план за користење на технологија и социјални мрежи. Планот треба да го направат родителите, а треба да им одговара и нив и на децата.

Идејата е децата и родителите да ги спроведат правилата препорачани од педијатрите за времето поминато пред екран, вклучувајќи го телевизорот, мобилниот, компјутерот, таблетот...

deca-i-tehnologija-reshenieto-ne-e-celosna-zabrana-za-upotreba-na-internet-i-tehnologija-02.jpg

Благодарение на овој распоред, никој од семејството нема да спие со својот уред, а со тоа ќе се подобри квалитетот на сонот. Секоја употреба на овие направи треба да престане намалку еден час пред спиење.

Семејниот план треба да ги вклучува сите животни навики – од барем еден час вежбање, до спиење барем 7 часа.

Овој план ќе им помогне на родителите да се вклучат во дневните активности на своите деца, како и да одредат колку време ќе имаат на располагање за користење на технологија и социјални мрежи.

Без разлика каков е вашиот формат, можете да го менувате распоредот така што ќе има позитивно влијание врз вас и врз вашите деца.

Спирова С. | Црнобело

Би можело да ве интересира:

Зошто децата до 1 година не треба да го поминуваат времето пред екрани? Благодарение на напредокот на технологијата, денес луѓето можат да направат мног...
И на децата им треба време за себе - како мајка му помага на синот да се опушти по училиште? 8-годишното момче се соочувало со проблеми и стрес на училиште, а неговата мајка...
Животот без и со деца: Колку се менуваат луѓето откако ќе станат родители? Факт е дека животот пред да имате деца драстично се разликува од животот со деца...

Спонзорирани линкови:

Најчитани неделава