Зошто децата во Франција се културни и не се однесуваат палаво?

Децата на Французите се добро воспитани, паметни и живеат активно, а тоа може да го забележи секој кој ќе помине малку време со нив.

zoshto-decata-vo-francija-se-kulturni-i-ne-se-odnesuvaat-palavo-13.jpg

Тие не се однесуваат некултурно, палаво и бесно, а секој родител би посакал неговите деца да се такви.

Па која е тајната заради која француските деца се какви што секој би посакал?

Што ги прави децата во Франција најкултурни:

zoshto-decata-vo-francija-se-kulturni-i-ne-se-odnesuvaat-palavo-02.jpg

Младите мајки во Франција се враќаат на работа по 10 недели од породувањето. Ако останат дома подолго, ќе бидат изложени на поголеми финансиски трошоци.

До крајот на породилното отсуство, детето почнува во градинка, па од најмала возраст се опколува со нови луѓе што му помага побрзо да се приспособи и да стане понезависно во животот.

zoshto-decata-vo-francija-se-kulturni-i-ne-se-odnesuvaat-palavo-03_copy.jpg

Децата уште од најмала возраст ги учат да спијат во сопствени кревети, дури и во посебни соби.

Ако детето се разбуди во текот на ноќта плачејќи, мајката чека неколку секунди да се осигура дали нејзиното присуство е неопходно или само ќе се смири. Така детето се учи да спие само, а не да плаче по родителите.

zoshto-decata-vo-francija-se-kulturni-i-ne-se-odnesuvaat-palavo-04.jpg

zoshto-decata-vo-francija-se-kulturni-i-ne-se-odnesuvaat-palavo-05.jpg

Француските родители им даваат на децата онолку слобода со колку што можат да се справат. Тие ги оставаат децата сами да си играат, да се дружат со нови деца и сами да си ги решаваат детските проблеми без да се мешаат.

Добрите родители знаат кога да постават линија и да ги остават децата сами да се справуваат. Треба добро да ја познавате границата помеѓу игра и лошо однесување.

zoshto-decata-vo-francija-se-kulturni-i-ne-se-odnesuvaat-palavo-06_copy.jpg

Бабите и дедовците играат главна улога во растењето на децата и семејните собири треба да се случуваат почесто.

Но, тоа се случува за викенди, празници одмори, а не цело време како да им се дадилки 24/7.

Во Франција постарите луѓе може да се забележат како излегуваат на кафе или чаша вино, многу почесто отколку да ги гледате како постојано чуваат внуци.

zoshto-decata-vo-francija-se-kulturni-i-ne-se-odnesuvaat-palavo-07.jpg

Додека некои родители низ светот се трудат да ги натераат децата да јадат со секакви трикови и дизајни во чинијата, Французите немаат таква навика.

Тие сметаат дека треба сите заедно да седнат на маса и да јадат ист оброк, па не ги размазуваат децата од мали. Не ги тераат да јадат тоа што не сакаат, но упорни се барем децата да го пробаат јадењето.

zoshto-decata-vo-francija-se-kulturni-i-ne-se-odnesuvaat-palavo-08.jpg

zoshto-decata-vo-francija-se-kulturni-i-ne-se-odnesuvaat-palavo-09_copy.jpg

Децата уште од најмала возраст ги учат на добри манири, тие ги поздравуваат гостите и соседите, остануваат мирни додека чекаат ред, го отстапуваат своето место на постари и ги знаат најважните фрази – добар ден, благодарам, повелете и друг пат, пријатно.

zoshto-decata-vo-francija-se-kulturni-i-ne-se-odnesuvaat-palavo-10.jpg

Недела е денот кога целото семејство се собира и оди во природа, вози велосипеди, прави скара или шета некаде.

Французите го ценат овој ден и уживаат во заедничките активности, а потоа се подготвуваат за неделата.

zoshto-decata-vo-francija-se-kulturni-i-ne-se-odnesuvaat-palavo-11.jpg

zoshto-decata-vo-francija-se-kulturni-i-ne-se-odnesuvaat-palavo-14.jpg

Наместо да ги учат децата да им се купува што ќе посакаат, тие добиваат џепарлак и од мали учат како да раководат со парите и да знаат што и кога можат да си дозволат.

zoshto-decata-vo-francija-se-kulturni-i-ne-se-odnesuvaat-palavo-13.jpg

М. М. | Црнобело

Би можело да ве интересира:

„Мојот живот пред децата vs. по децата и зошто не би го менувала за ништо на светот?“ Пред децата, мојата романтична љубов кон партнерот мислев дека е најдлабоката љу...
Ретро игри со кои ние пораснавме, а денешните деца не (знаат да) ги играат Знаат ли денешните деца да си играат? Колку често нашите деца се надвор и што во...
Бон-тон правила што секој родител треба да му ги каже на своето дете Научете ги децата дека не е во ред да прекинуваат некој додека разговара. Од поч...
„Не сакам да имам деца – мојата цел е да спијам, да одам во шопинг и да одам на маникир“ „Дали децата се целта во животот и дали ако имате деца нема воопшто да имате вре...
Луѓе постари од 40 години откриваат: „Зошто не зажалив што немам деца?“ „Со партнерот ја имаме целата слобода што ја сакаме. Можеме да патуваме кога сак...
Синот ми се загуби во зоолошка во Скопје - совети како најлесно да го најдете детето во толпа Детето ви ја пуштило раката и побегнало, а наместо да дојде кај вас додека избез...

Најчитани неделава

sonovnik-sidebar.jpg