11 навики од Шведска за растење на среќни деца, кои ни требаат и во Македонија


11 навики од Шведска за растење на среќни деца, кои ни требаат и во Македонија

Пред да се изведе некоја операција на дете, докторот комуницира со тоа дете со месеци претходно за да стекне доверба во него. И да, бабите не ја играат улогата на родител на детето.

10-naviki-od-shvedska-za-odgleduvanje-na-srekjni-deca-koi-ni-trebaat-i-vo-makedonija-01.jpg

Шведска често е на листите на најсреќни земји во светот, па докажано е дека шведските родители и образовен систем растат среќни деца.

Трикови од Шведска:

На децата им е дозволено сѐ - скокање во вир, шетање по дожд, нечиста облека на миг, сето тоа е дел од растењето.

10-naviki-od-shvedska-za-odgleduvanje-na-srekjni-deca-koi-ni-trebaat-i-vo-makedonija-02.jpg

Во градинките има многу негувателки, односно нивниот број варира во текот на денот, но нема повеќе од 5 деца на 1 негувателка.

10-naviki-od-shvedska-za-odgleduvanje-na-srekjni-deca-koi-ni-trebaat-i-vo-makedonija-03.jpg

Во случај на развод старателство подеднакво добиваат двата родитела и детето една седмица живее со мајката, а една со таткото.

10-naviki-od-shvedska-za-odgleduvanje-na-srekjni-deca-koi-ni-trebaat-i-vo-makedonija-04.jpg

И мајката и таткото добиваат породилно отсуство.

10-naviki-od-shvedska-za-odgleduvanje-na-srekjni-deca-koi-ni-trebaat-i-vo-makedonija-10.jpg

Не е дозволено децата да бидат тепани во никој случај - забрането е со закон уште во 1979 година.

10-naviki-od-shvedska-za-odgleduvanje-na-srekjni-deca-koi-ni-trebaat-i-vo-makedonija-05.jpg

Бабите и дедовците не се клучни фигури во растењето на децата, тие се вклучуваат само кога се расположени за тоа.

10-naviki-od-shvedska-za-odgleduvanje-na-srekjni-deca-koi-ni-trebaat-i-vo-makedonija-06.jpg

Уште 5 навики на следната страна...Би можело да ве интересира:

Трикови за полесно успивање на бебето кои ќе ви заштедат време и нерви Кога имате мало дете, не е воопшто лесно да си го организирате времето и да оста...
Животот без и со деца: Колку се менуваат луѓето откако ќе станат родители? Факт е дека животот пред да имате деца драстично се разликува од животот со деца...
Трикови кои ќе им го олеснат животот на сите родители во различни ситуации Родителите, посебно младите, во многу ситуации ги користат социјалните мрежи за ...