10 хигиенски навики кои може да ви наштетат на здравјето


10 хигиенски навики кои може да ви наштетат на здравјето

Користење на пилинг – со отстранување на слојот мртва кожа ја тргате природната бариера на кожата и таа активно произведува масти за заштита.

10-higienski-naviki-koi-mozhe-da-vi-nashtetat-na-zdravjeto-01.jpg

Хигиената е важен аспект од животот на секоја цивилизирана личност.

Често без размислување влегуваме под туш и ставаме дезодоранс.

Но, некои хигиенски навики може да ви наштетат на здравјето:

Пречесто користење на ароматизирани средства - некои од нив имаат токсични супстанции кои влијаат на хормоните.

10-higienski-naviki-koi-mozhe-da-vi-nashtetat-na-zdravjeto-02.jpg

Нанесување парфем на долната облека - предизвикува иритација на кожата.

10-higienski-naviki-koi-mozhe-da-vi-nashtetat-na-zdravjeto-03.jpg

Пречесто користење на маски за лице – затворени пори, масна кожа и појава на акни.

10-higienski-naviki-koi-mozhe-da-vi-nashtetat-na-zdravjeto-04.jpg

Четкање на забите веднаш по јадење – киселините од храната стапуваат во хемиска реакција со пастата и ја оштетуваат површината на забот.

10-higienski-naviki-koi-mozhe-da-vi-nashtetat-na-zdravjeto-05.jpg

Користење на антибактериски сапуни – содржат супстанции кои може да влијаат на тестостеронот и нивното на тироидните хормони.

10-higienski-naviki-koi-mozhe-da-vi-nashtetat-na-zdravjeto-06.jpg

Уште 5 навики на следната страна...Би можело да ве интересира:

Допирање на фискални сметки и уште 11 навики со кои си штетите на здра... Од џвакање на таблети до миење со цврст сапун во јавен тоалет, кои се навиките к...
10 лоши навики кои всушност му помагаат на вашето здравје Mалку трач е добро за вас. Озборувањето прави да учите од грешките на другите и ...
10 секојдневни грозни навики со коишто го изложуваме здравјето на ризи... Најголемиот дел од работите коишто ги правите се механички – ги повторуваме секо...