Јазикот ви открива колку сте здрави - дали е розов или со бели наслаги?

Телото постојано ни испраќа сигнали кога нешто не е во ред и не функционира најдобро, но ретко кога знаеме да ги препознаеме.

jazikot-vi-otkriva-kolku-ste-zdravi-dali-e-rozov-ili-so-beli-naslagi-001.jpg

Јазикот не е исклучок. Според неговата боја и текстура лесно може да заклучите дали сте совршено здрави или треба да обрнете поголемо внимание.

Исплазете го јазикот пред огледало и откријте кој од следниве 9 симптоми ги имате:

Розов јазик како јагода

Ова е показател дека не внесувате доволно витамини. Поточно, изгледа ви недостасува витамин Б12. Во одредени случаи розовиот јазик може да биде последица и од претерувањето со лута зачинета храна и недостатокот на течности.

jazikot-vi-otkriva-kolku-ste-zdravi-dali-e-rozov-ili-so-beli-naslagi-1.jpg

Кафеави наслаги

Изгледа баш така како што звучи - грозно, и најчесто е последица од недоволна орална хигиена, често пушење цигари и честа консумација на кафе или црн чај. Обрнете повеќе внимание на хигиената.

jazikot-vi-otkriva-kolku-ste-zdravi-dali-e-rozov-ili-so-beli-naslagi-2.jpg

Бели наслаги

Честопати белите наслаги на јазикот се тесно поврзани со кандидата во организмот. Задолжително се препорачува консултација со доктор.

jazikot-vi-otkriva-kolku-ste-zdravi-dali-e-rozov-ili-so-beli-naslagi-3.jpg

„Брчки“ на јазикот

Типично, овие пукнатини или брчки се јавуваат како последица на лоша орална хигиена или инфекција. Исто така, тие може да се знак дека денталното здравје ви е на ниско ниво.

jazikot-vi-otkriva-kolku-ste-zdravi-dali-e-rozov-ili-so-beli-naslagi-4.jpg

Мали бели точки низ јазикот

Доколку не исчезнат за неколку недели, задолжително посетете лекар.

jazikot-vi-otkriva-kolku-ste-zdravi-dali-e-rozov-ili-so-beli-naslagi-5.jpg

Црвени точки и плускавци

Ова е сериозен знак за сериозни болести, затоа е неопходно инстантно да се консултирате со лекар.

jazikot-vi-otkriva-kolku-ste-zdravi-dali-e-rozov-ili-so-beli-naslagi-6.jpg

Чувство на печење во средината од јазикот

Често се јавува како последица на хормонален дисбаланс, посебно кај жените по менопауза. Овој проблем мора да го решите со доктор. Исто така, може да биде реакција на несоодветна паста за заби.

jazikot-vi-otkriva-kolku-ste-zdravi-dali-e-rozov-ili-so-beli-naslagi-7.jpg

Мали испакнатини

Ова ниту е необично, ниту опасно. Ако не чувствувате болка, тогаш нема за што да се грижите - едноставно се работи за поинаква анатомија.

jazikot-vi-otkriva-kolku-ste-zdravi-dali-e-rozov-ili-so-beli-naslagi-8.jpg

Болни чирови

Знак на стоматитис - болест од која патат 20% од возрасните луѓе заради пад на имунитетот и стрес. Би требало да исчезнат по 2 недели, но не е лошо да се консултирате со лекар.

jazikot-vi-otkriva-kolku-ste-zdravi-dali-e-rozov-ili-so-beli-naslagi-9.jpg

М. Д. | Црнобело

Би можело да ве интересира:

Симптоми кои се јасен знак дека треба да го однесете детето на очен лекар Го покрива едното око, го држи телефонот премногу близу до лицето или многу чест...
Кои промени на стапалата и ноктите можат да бидат знак за некаков проблем со здравјето? Ако имате многу сува кожа којашто се лупи, и покрај добрата нега на стапалата, м...
Како да се справите со вошките и што треба да знаете пред да почнете да го чистите детето? На гнидите им требаат од 5 до 10 дена за да се развијат во мали вошки, на кои па...
Зошто понекогаш окото ни „игра“ и дали е знак за сериозен проблем? Играњето на окото е појава со која сме се соочиле скоро сите. Во повеќето случаи...
Вие прашувате, психолог одговара: „Страв ми е да летам со авион, мислам дека ќе добијам паничен напа... На прашањата од нашите читатели одговара лиценциран психолог/терапевт. На пра...
Што открива бојата (и текстурата) на семената течност за вашето здравје? Додека е нормално семената течност некогаш да има бледожолта нијанса, ако ова тр...

Најчитани неделава

sonovnik-sidebar.jpg