Вработен во McDonald's со Даунов синдром се пензионира по 32 години работа

Во последно време сè повеќе македонски компании од услужната дејност вработуваат лица со Даунов синдром и оваа приказна докажува зошто тоа е за аплауз.

vraboten-vo-mcdonalds-so-daunov-sindrom-se-penzionira-po-32-godini-01.jpg

50-годишниот Расел О’Грејди започнал да работи во McDonald's во Сиднеј во 1986, кога имал само 18 години.

Уште како момче со Даунов синдром тој се покажал одлично на работното место, а претпоставените го нарекуваат икона и најдобрата личност што некогаш била дел од компанијата.

vraboten-vo-mcdonalds-so-daunov-sindrom-se-penzionira-po-32-godini-02.png

vraboten-vo-mcdonalds-so-daunov-sindrom-se-penzionira-po-32-godini-04.png

Дури има и некои клиенти кои во текот на годините сакале само Расел да ги служи и сега, по 32 години во компанијата, тој ќе им недостига на сите.

Татко на Расел раскажа една емотивна ситуација со неговиот син: „Некој му кажа: „Дали си хендикепиран?“ и тој му одговори: „Бев кога одев на училиште, но сега работам во McDonald's“. Татко му вели дека луѓе го сопирале по улица за да му честитаат колку добар работник е.

vraboten-vo-mcdonalds-so-daunov-sindrom-se-penzionira-po-32-godini-03.png

Расел пред 2 години прослави 30 години работа во McDonald's, а сега иако обожава да работи, одлучи да се пензионира за доброто на своето здравје.

За среќа, и во Македонија сè повеќе компании почнуваат да вработуваат лица со Даунов синдром.

vraboten-vo-mcdonalds-so-daunov-sindrom-se-penzionira-po-32-godini-08.jpg

vraboten-vo-mcdonalds-so-daunov-sindrom-se-penzionira-po-32-godini-07.jpg

vraboten-vo-mcdonalds-so-daunov-sindrom-se-penzionira-po-32-godini-06.jpg

С. С. | Црнобело

Би можело да ве интересира:

Фрустрирани сте и не ви се работи, а отказот не е најдоброто решение? Совети како да бидете посреќни... Ако не сте задоволни со вашата работа, но не сте во позиција да си дадете отказ,...
Како да се справите со љубомората кон колегите на работа? Понекогаш, сè што треба е да погледнете на работите од поинаков агол. Наместо да...
Грешки на интервју за работа поради кои сигурно ќе ве одбијат Немате никакви познавања од технологија и не ги запишувате најважните работи што...

Најчитани неделава

sonovnik-sidebar.jpg