Социјални вештини кои секое дете треба да ги усоврши од рана возраст


Социјални вештини кои секое дете треба да ги усоврши од рана возраст

Детскиот развој и развивање се нешто што треба да се следи будно, секојдневно.

socijalni-vestini-koi-sekoe-dete-treba-da-gi-usovrsi-od-rana-vozrast-001.jpg

Со оглед на тоа што социјалните вештини се подеднакво важни како и развивањето на интелигенцијата, сите родители треба да ја знаат следната листа.

10 вештини кои треба да настојувате детето да ги научи уште од рана возраст:

1. Како да се претстави со доза на самодоверба

socijalni-vestini-koi-sekoe-dete-treba-da-gi-usovrsi-od-rana-vozrast-1.jpg

2. Како да побара помош без да се срами

socijalni-vestini-koi-sekoe-dete-treba-da-gi-usovrsi-od-rana-vozrast-2.jpg

3. Како да ги следи инструкциите кои му се даваат

socijalni-vestini-koi-sekoe-dete-treba-da-gi-usovrsi-od-rana-vozrast-3.jpg

4. Како да остане сконцентриран/а на задачите кои ги прави

socijalni-vestini-koi-sekoe-dete-treba-da-gi-usovrsi-od-rana-vozrast-4.jpg

5. Како пристојно да не се сложи со она што другите го мислат

socijalni-vestini-koi-sekoe-dete-treba-da-gi-usovrsi-od-rana-vozrast-5.jpg

6. Како да прифати „не“ како одговор без плачки

socijalni-vestini-koi-sekoe-dete-treba-da-gi-usovrsi-od-rana-vozrast-6.jpg

7. Како да се почитува самиот/самата себе и да застане цврсто зад своите верувања и ставови

socijalni-vestini-koi-sekoe-dete-treba-da-gi-usovrsi-od-rana-vozrast-7.jpg

8. Како да се извини од срце

socijalni-vestini-koi-sekoe-dete-treba-da-gi-usovrsi-od-rana-vozrast-8.jpg

9. Како да си ги контролира емоциите

socijalni-vestini-koi-sekoe-dete-treba-da-gi-usovrsi-od-rana-vozrast-10.jpg

10. Како да биде емпатична личност за туѓите проблеми и несреќи

socijalni-vestini-koi-sekoe-dete-treba-da-gi-usovrsi-od-rana-vozrast-9.jpg

М. Д. | Црнобело

Би можело да ве интересира:

Мамо, ти само потруди се да живееш долго, долго... Мајка ми има 73 години. Ми подава круша и, со доза на извинување во гласот, вели...
12 причини зошто е подобро детето да оди во градинка, отколку да го чу... Кога децата се мали, тие се како сунѓери. Го впиваат секое ново искуство, секој ...
Конечно борбата ќе престане: Како дечињата да засакаат варено јајце? Секој ручек со децата не мора да биде борба, посебно кога на менито се наоѓа вар...