8 совети и трикови за готвење со Air Fryer од професионални готвачи

Можете да го користите за подгревање храна, а наместо алуминиумска фолија, можете да користите парче леб за впивање на мастите кога готвите мрсна храна како сланина – неколку готвачи споделуваат трикови и совети за Air Fryer.

8-soveti-i-trikovi-za-gotvenje-so-air-fryer-od-profesionalni-gotvachi-01.jpg

Апаратот за готвење на топол воздух, или Air Fryer, е еден од најгенијалните кујнски апарати што се појавиле во изминативе неколку години.

Покрај тоа што овозможува приготвување поздрави оброци, без многу масло, и самото готвење е многу полесно, а истото важи и за чистењето.

За Insider, неколку професионални готвачи ги споделуваат нивните совети и трикови за готвење со Air Fryer:

Одберете го моделот според вашите потреби

На пазарот можете да најдете модели со секакви големини, па важно е да размислите кој модел најмногу ќе ви одговара вам.

Ако живеете сами, воопшто нема потреба да купувате голем, поскап Air Fryer – и најмалиот модел ќе ви врши добра работа. Истото важи и ако живеете само со една личност.

Од друга страна, ако во семејството има тројца или повеќе членови, вреди да дадете повеќе пари за поголем модел бидејќи, очигледно, собира повеќе храна, но и чистењето ќе ви биде многу полесно.

8-soveti-i-trikovi-za-gotvenje-so-air-fryer-od-profesionalni-gotvachi-02.jpg

За крцкава храна, додајте масло среде готвењето

Една од најголемите придобивки од овие апарати е тоа што можете да готвите без масло.

Но, ако сакате уште покрцкава храна, нема да погрешите ако додадете малку масло кога храната е зготвена до пола.

Ова е сосема мала количина која нема да ви предизвика проблем дури и ако избегнувате масло, а сепак може да направи голема разлика.

8-soveti-i-trikovi-za-gotvenje-so-air-fryer-od-profesionalni-gotvachi-03.jpg

Но, не додавајте масло додека храната е во апаратот

Ако сакате да додадете масло, мора прво да ја извадите храната, да го ставите маслото, па потоа да ја вратите и да продолжите со готвење.

Ако додавате масло во самиот апарат, со текот на времето тоа ќе се наталожи и ќе си отворите многу работа за чистење. Moже и да премачкувате со четка. 

8-soveti-i-trikovi-za-gotvenje-so-air-fryer-od-profesionalni-gotvachi-04.jpg

Протресувајте ја храната додека се готви

Нема потреба да ја мешате храната во Air Fryer, но препорачливо е одвреме-навреме да ја протресувате корпата.

На овој начин храната ќе се зготви порамномерно.

Ова е особено корисен трик кога готвите мали парчиња храна, како помфрит или исечен зеленчук.

8-soveti-i-trikovi-za-gotvenje-so-air-fryer-od-profesionalni-gotvachi-05.jpg

Продолжува на следната страница...



Би можело да ве интересира:

4 совети од нашите баби за крофните да не впиваат многу масло и да останат меки Со овие едноставни совети кои се пренесуваат со генерации, крофните веќе никогаш...
Најчестите грешки при готвење со Air Fryer (со кои го уништувате апаратот) Апаратот нема доволно проток на воздух, внатре ставате влажна храна и не го чист...
8 трикови како да ги навикнете децата на здрава храна (без тантруми и плачење) Не ги наградувајте со грицки и слатки, но немојте ни да им ги забраните – како н...
Намирници кои траат „вечно“, но им се менува вкусот по неколку месеци (и не треба да ги јадете) Маслиновото масло, јаткастите плодови и киноата навистина имаат многу долг рок н...
10 кулинарски совети за оние кои не сакаат да поминуваат време во кујната Ако готвењето не ви е задоволство и не сакате да поминувате многу време во кујна...
12 кујнски алатки и трикови од Французите, кои ќе им послужат на сите домаќини и домаќинки Француската кујна е една од најпрочуените во светот, а жителите нa оваа држава с...

Најчитани неделава

sonovnik-sidebar.jpg