Македонка прави уметнички ремек-дела на велигденски јајца: „Оваа година предизвик ми беше ликот на Исус Христос“

„Досега имам нацртано над 100 велигденски јајца со ликови од цртани филмови. Но, мојот апетит и идеи се зголемуваат секоја година, па лани со голема љубов и трпение се обидов да ги нацртам двајцата светци Св. Антониј Велики и Св. Јован Богослов, кои им ги подарив на моите внуци чии имиња ги носат. Оваа година најголем предизвик ми беше да го нацртам ликот на Исус Христос и тоа велигденско јајце ќе го издвојам како посебно за мене“ - вели за CRNOBELO.com Елица од Скопје, која ја споделува својата колекција на велигденски јајца. 

makedonka-pravi-umetnichki-dela-na-veligdenski-jajca-ovaa-godina-predizvik-mi-beshe-likot-na-isus-hristos01.jpg

Елица Блажевска (34) од Скопје, по професија e дипломиран преведувач и толкувач од албански на македонски јазик, и обратно, и голем вљубеник во уметноста.

Благодарение на нејзиниот талент, таа веќе неколку години по ред, за Велигден прави креативни велигденски јајца со цртежи кои се вистински ремек-дела.

Една година темата за Велигден ѝ беа ликови од Дизни цртаните филмови, а низ годините во својата колекција има додадено ликови од многу суперхерои, па дури и лица на доктори за заслугите кои ги имаа во справувањето со корона пандемијата, но и на светци.

makedonka-pravi-umetnichki-dela-na-veligdenski-jajca-ovaa-godina-predizvik-mi-beshe-likot-na-isus-hristos-12.jpg

Оваа година, Елица е посебно горда на исцртувањето на ликот на Исус Христос, а за CRNOBELO.com открива повеќе детали околу изработката на јајцата и љубовта кон уметноста и Велигден.

„Традиционално во моето семејство на Велики четврток моите баби и сега мојата мајка пред изгрејсонце вапсаа јајца.

Првите секогаш во црвена боја, а како што растевме со мојата сестра и двете вљубени во уметноста, почнавме да ги вапсаме и во други бои, разнобојни, шарени, необични. 

Растени со цртаните јунаци на Дизни, оттука се роди таа идеја да почнам да ги цртам на велигденски јајца.

makedonka-pravi-umetnichki-dela-na-veligdenski-jajca-ovaa-godina-predizvik-mi-beshe-likot-na-isus-hristos-02.jpg

Велигден ми е омилениот празник и секоја година со нетрпение го очекувам за да нацртам уште некој нов лик и како што се наближува, јас веќе однапред размислувам кои ликови би ги нацртала.

makedonka-pravi-umetnichki-dela-na-veligdenski-jajca-ovaa-godina-predizvik-mi-beshe-likot-na-isus-hristos-11.jpg

Ликовите кои ги цртам се нечија детска желба за јајце со нивниот омилен јунак на кои најмногу се радуваат, а досега имам нацртано над 100 велигденски јајца со ликови од цртани филмови.

makedonka-pravi-umetnichki-dela-na-veligdenski-jajca-ovaa-godina-predizvik-mi-beshe-likot-na-isus-hristos-19.jpg

Но, мојот апетит и идеи се зголемуваат секоја година, па лани со голема љубов и трпение се обидов да ги нацртам двајцата светци Св. Антониј Велики и Св. Јован Богослов, кои им ги подарив на моите внуци чии имиња ги носат.

makedonka-pravi-umetnichki-dela-na-veligdenski-jajca-ovaa-godina-predizvik-mi-beshe-likot-na-isus-hristos-03.jpg

Оваа година најголем предизвик ми беше да го нацртам ликот на Исус Христос и тоа велигденско јајце ќе го издвојам како посебно за мене. 

makedonka-pravi-umetnichki-dela-na-veligdenski-jajca-ovaa-godina-predizvik-mi-beshe-likot-na-isus-hristos-18.jpg

Продолжува на следната страница... 



Би можело да ве интересира:

Идеја од креативна Македонка – како да направите сами држач за велигденски јајца? Креативна Македонка која живее во Холандија со видео постапка покажува како со д...
Креативни велигденски декорации кои се прават од пластични шишиња (за малку пари) Ако сте подготвени да ги користите своите вешти раце, тогаш инспирирајте се...
Брзи првоаприлски маски за деца - може да ги направите во последен миг Направете гроздови од балони, брзо венче за еднорог, или јаготка од хартија... К...

Најчитани неделава

sonovnik-sidebar.jpg