Популарни суеверија кај нас - бабини деветини

Популарните суеверија или кај нас уште познати како „бабини деветини“ си постојат низ годините и се пренесуваат од колено на колено или едноставно ги прифаќате од пријателите кои ве окружуваат.

popularni-sueverija-kaj-nas-babini-devetini

Постојат ли суеверија до кои се придржувате? Ние одбравме неколку најпопуларни кај нас:

- Кога ќе помине црна мачка треба да почекаш да помине некој друг во спротивно ќе ти се случи несреќа.

- Не седнувај на ќош од маса -–нема да се ожениш/омажиш.

- Ако ти се истури сол, треба да фрлиш три пати по малку од секое рамо.

- Да не се јадат трошки – ќе те следи сиромаштија.

- Да не се даваат пари во недела навечер – цела недела ќе даваш.

- Скршено огледало – 7 години несреќа.

- Невеста ако носи бисери на свадба – солзи во бракот.

- Не греби тенџериња и чинии кога јадеш – ќе ти врне на свадба.

- Ако седиш на два стола кога јадеш – ќе имаш две жени/мажи т.е. два брака.

- Не се сечат нокти навечер – колку поголеми нокти сечеш, толку поголеми нервози ќе имаш.

- Не се тегни после јадење, јадењето му го предаваш на Ѓаволот.

- Не отварај чадор во затворена просторија – носи несреќа.

Верувате ли вие во овие суеверија? Ќе се сетите на уште некое?

Би можело да ве интересира:
6 месеци работел на подарокот за неговиот внук. Кога ќе го видите, и вие ќе посакате ист таков (фото)6 месеци работел на подарокот за неговиот внук. Кога ќе го видите, и вие ќе посакате ист таков (фото...
Еден дедо Кинез 6 месеци непрекинато работел на роденденскиот подарок за неговиот внук... Еден де...
8 правила кои не важат во современите бракови8 правила кои не важат во современите бракови...
Сигурно сте слушнале за многу стари правила за бракот кои доколку се прекршат ќе дојде до развод. Де...
Сите лекции од раскинувањето: Во животот не го добиваме секогаш она што го заслужувамеСите лекции од раскинувањето: Во животот не го добиваме секогаш она што го заслужуваме...
Љубовта може да ве научи на многу нешта во животот, но, сепак најдобар учител е раскинувањето. Никог...