Спонзорирано од:
Спонзорирано од ОгласиЗаРабота.мк
Бариста 07-05-2024


Доцна стапуваат во брак, може да шетате со дамка на себе: Факти за животот во Шведска

Пред да излезат од станот Швеѓаните ѕиркаат низ клучалката дали има некој во ходникот, затоа што не сакаат да се среќаваат и да зборуваат со соседите.

docna-stapuvaat-vo-brak-mozhe-da-shetate-so-damka-na-sebe-fakti-za-zhivotot-vo-shvedska-01.jpg

Кога ќе се спомене Шведска, веднаш помислуваме на земја со одлична економија и беспрекорно среден систем на функционирање.

Но, што знаеме друго за оваа скандинавска земја?

Факти за животот во Шведска:

На шведските ТВ канали нема да видите истакнување на женската убавина во ТВ шоуа или реклами – не станува збор за срамежливост, туку за феминизам, односно жените да не бидат гледани како објекти на сексуалната желба на мажите, тие си се самодоволни.

docna-stapuvaat-vo-brak-mozhe-da-shetate-so-damka-na-sebe-fakti-za-zhivotot-vo-shvedska-02.jpg

Да се доцни неколку минути на состанок е незамислива навреда, но во ред е да откажете состанок 15 минути пред закажаното време, па дури и само преку СМС порака.

docna-stapuvaat-vo-brak-mozhe-da-shetate-so-damka-na-sebe-fakti-za-zhivotot-vo-shvedska-09.jpg

Во Шведска се одгледуваат многу јагоди и тие се нивна гордост, па ако купите од Полска или некоја друга земја ќе ги налутите.

docna-stapuvaat-vo-brak-mozhe-da-shetate-so-damka-na-sebe-fakti-za-zhivotot-vo-shvedska-29.jpg

Ако поканите Швеѓанец на гости и тој цела вечер разговара со други луѓе на телефон и не ви се извинува, не грижете се – тоа е нормално таму, тие секогаш одговараат на повиците.

docna-stapuvaat-vo-brak-mozhe-da-shetate-so-damka-na-sebe-fakti-za-zhivotot-vo-shvedska-15.jpg

Ако шетате со пријател и тој сретне познаник и не ве запознае, не грижете се, тоа е нормално, луѓето во оваа земја се многу затворени.

docna-stapuvaat-vo-brak-mozhe-da-shetate-so-damka-na-sebe-fakti-za-zhivotot-vo-shvedska-21.jpg

Локалците обожаваат варени јајца и кавијар за појадок, кои се продаваат во туби слични на оние во кои се продава паста за заби.

docna-stapuvaat-vo-brak-mozhe-da-shetate-so-damka-na-sebe-fakti-za-zhivotot-vo-shvedska-03.jpg

Ако прашате Швеѓанец колку години има, тој ќе ви ја каже годината на раѓање, а не бројот на години, опседнати се со бројки, па ако прашате да ви го опишат нивниот стан, тие ќе ви кажат колку квадратни метри е голем.

docna-stapuvaat-vo-brak-mozhe-da-shetate-so-damka-na-sebe-fakti-za-zhivotot-vo-shvedska-13.jpg

Ако слушнат дека сте странци, дури и кога се трудите да им се обраќате на нивниот јазик, тие веднаш ќе ви одговарат на англиски, сакаат да го вежбаат англискиот јазик.

docna-stapuvaat-vo-brak-mozhe-da-shetate-so-damka-na-sebe-fakti-za-zhivotot-vo-shvedska-10.jpg

Уште 7 факти на следната страна...



Би можело да ве интересира:

Бившиот ја остави за посвоената ќерка, 3 деца ѝ починаа: Факти за Миа Фароу Режисерот Вуди Ален ја остави за нивната нејзината посвоена ќерка, а се венча со...
Му била прва братучетка, не можела да му прости што зел втора жена – Факти за првата сопруга на Сада... За првата сопруга на Садам Хусеин некои велат дека била подеднакво сурова како н...
Брат му загинал во Виетнам, татко му бил алкохоличар – (вистински) факти за Чак Норис Таткото на Чак Норис бил алкохоличар кој под дејство на алкохол прегазил и убил ...
Жените си ги разменувале со пријателите, јаделе супа од крв: Факти за Чукчите Мажите оделе кај своите пријатели за да си ги разменат жените, децата се сметале...
2 пати ќе загинел со неговиот авион, почина од рак на панкреасот – Факти за Патрик Свејзи 10 години се борел со алкохолизмот, пушел по 60 цигари дневно и двапати за малку...
Факти за единствениот жив син на Гризелда Бланко: Ја мрази серијата, има бизнис за марихуана Кратко пред премиерата на серијата Griselda, Мајкл Корлеоне Бланко, синот на так...

Најчитани неделава

sonovnik-sidebar.jpg