Им рекле дека никогаш нема да успеат, а тие го промениле светот

Многумина од најуспешните луѓе во светот минале тежок пат пред да успеат. Магазинот „Business Insider“ направил листа на луѓе кои доживеале огромен неуспех, пред да го пронајдат вистинскиот пат до честа, славата и богатството.

im-rekle-deka-nikogas-nema-da-uspeat-a-tie-go-promenile-svetot-01

Неуспехот и одбивањето честопати се причина да се откажете од голими идеи и сонови, но овие луѓе се доказ дека упорноста се исплати и дека секогаш треба да се трудите за да ја исполните својата лична мисија.

Винсент ван Гог

За време на животот продал само една слика и тоа неколку месеци пред неговата смрт. Ако се откажел светот немаше да ги има едни од најдобрите и најценетите уметнички дела во историјата на сликарството.

im-rekle-deka-nikogas-nema-da-uspeat-a-tie-go-promenile-svetot-1


Винстон Черчил

Черчил во 1929 година бил исклучен од политиката, поради идеолошките несогласувања. Десет години траело неговото политичко отфрлување, а сите сметале дека е обичен ексцентрик. Но, кога започнала Втората светска војна, избран е за претседател на влaдата, како единствен човек кој навреме го прeпознал злото кое се приближува. Денес се смета за еден од најзначајните светски политичари.

im-rekle-deka-nikogas-nema-da-uspeat-a-tie-go-promenile-svetot-2


Стивен Спилберг

Познатиот режисер неколку пати бил одбиен од филмските школи во Калифорнија. Денес има 3 оскари и многу хитовни зад себе.

im-rekle-deka-nikogas-nema-da-uspeat-a-tie-go-promenile-svetot-3


Алберт Ајнштајн

Како дете имал тешкотии во комуникацијата и учењето. Сепак, го променил светот, освоил Нобелова награда и со неговата Теорија на релативитетот дал значаен придонес во науката.

im-rekle-deka-nikogas-nema-da-uspeat-a-tie-go-promenile-svetot-4


Џ. К. Ролинг

Била самохрана мајка и живеела од социјална помош. Потоа почнала да го пишува Хари Потер и стана првата книжевна милијардерка.

im-rekle-deka-nikogas-nema-da-uspeat-a-tie-go-promenile-svetot-5


Томас Едисон

Учителите на Едисон му зборувале дека е премногу глупав за да научи што било. Подоцна ги направил некои од најважните изуми. Без него не би ги имале ниту фонографот, ниту мегафонот, ниту сијалицата.

im-rekle-deka-nikogas-nema-da-uspeat-a-tie-go-promenile-svetot-6


Волт Дизни

Уредникот на весникот каде што работел Волт Дизни му дал отказ бидејќи сметал дека нема доволно добри идеи и развиена фантазија за да биде новинар. Истиот тој човек без фантазија ги направил цртаните филмови кои го променија светот.

im-rekle-deka-nikogas-nema-da-uspeat-a-tie-go-promenile-svetot-7


Харисон Форд

Харисон Форд својата прва мала улога ја имал во филм каде продуцентот му рекол дека нема талент за да успее во филмската индустрија. Денес Форд зад себе има кариера долга шест децении и е вистинска холивудска икона.

im-rekle-deka-nikogas-nema-da-uspeat-a-tie-go-promenile-svetot-8

Би можело да ве интересира:

22 идеи како да имате совршен неделен ден Одете на бранч со пријателите. Планинарете и уживајте во неверојатните пејзажи.....
10 инспиративни жени кои родителите ги изгласаа како посакувани идоли на своите ќерки Ема Вотсон, Мишел Обама и Марија Кири се дел од инспиративните жени кои се доказ...
8 работи што секој татко мора да ѝ ги каже на својата ќерка „Се гордеам со тебе“, „Секогаш дели го тоа што го имаш“ - Кои работи секој ...
13 фото-докази дека на некои луѓе сè во животот мора да им е како под конец Јаткасти плодови идеално подредени во посебна тегла, јајца наредени според нијан...
Каква судбина имале децата на најголемите диктатори на светот и дали ги стигнала кармата на нивните ... Синот на Сталин се самоубил, синот на Чаушеску ширел блуд и разврат, а Мусолини ...
Луѓе кои биле нападнати од сериски убијци и се спасиле Тед Банди е еден од најпознатите сериски убијци одговорен за смртта на над 30 же...

Најчитани неделава

sonovnik-sidebar.jpg