„Засрамувачки“ симптоми и проблеми со здравјето кои не треба да ги криете од лекарот

Хемороиди, прекумерно потење, намалено либидо – само затоа што некои проблеми со здравјето ви изгледаат засрамувачки, не значи дека е во ред да ги криете од вашиот лекар. 

zasramuvachki-simptomi-i-problemi-so-zdravjeto-koi-ne-treba-da-gi-kriete-od-lekarot-01.jpg

Некои симптоми и проблеми со здравјето за многу луѓе се засрамувачки. Па, наместо да се консултираат со лекар, чекаат проблемот да помине сам од себе.

Но, важно е да знаете дека не сте единствените со вакви проблеми, а вашиот лекар сигурно нема да ве осудува бидејќи веќе имал безброј пациенти во слични ситуации.

Кои „засрамувачки“ проблеми со здравјето не треба да ги игнорирате и криете?

Непријатен мирис „таму долу“

Вагината има специфичен мирис, но ако забележите непријатен мирис, тогаш можно е да сте соочени со некаков проблем.

Лошиот мирис не мора да значи дека не одржувате хигиена, туку неретко е знак за некаква инфекција, особено ако е придружен со чешање и невообичаен исцедок.

Па, немојте да се срамите да се консултирате со гинеколог ако го забележите овој симптом.

zasramuvachki-simptomi-i-problemi-so-zdravjeto-koi-ne-treba-da-gi-kriete-od-lekarot-02.jpg

Намалено либидо

За многумина, сексот е табу-тема, па неретко луѓето се срамат да споделат со лекарот дека имаат проблеми со либидото.

Ниското либидо може да биде предизвикано од бројни проблеми со здравјето вклучувајќи стрес, депресија, хормонална нерамнотежа, но и фази од животот, како менопауза.

zasramuvachki-simptomi-i-problemi-so-zdravjeto-koi-ne-treba-da-gi-kriete-od-lekarot-03.jpg

Болка при одење во тоалет

Ако имате проблеми со одењето во тоалет, како болка и констипација кои траат неколку денови, не двоумете се дали да се консултирате со лекар.

Обично ова не е знак за нешто сериозно, но ако ги чувствувате симптомите подолго, најдобро е да го споделите проблемот со вашиот доктор.

zasramuvachki-simptomi-i-problemi-so-zdravjeto-koi-ne-treba-da-gi-kriete-od-lekarot-04.jpg

Прекумерно потење

Ако имате проблем со прекумерно потење дури и кога не сте физички активни или кога времето е ладно, препорачливо е да се консултирате со лекар.

Тој ќе ви помогне да откриете која е причината за оваа појава, но и ќе ви даде соодветна терапија за да се ослободите од непријатниот проблем.

zasramuvachki-simptomi-i-problemi-so-zdravjeto-koi-ne-treba-da-gi-kriete-od-lekarot-05.jpg

Продолжува на следната страница...



Би можело да ве интересира:

Симптоми кои се јасен знак дека треба да го однесете детето на очен лекар Го покрива едното око, го држи телефонот премногу близу до лицето или многу чест...
Синдром на нервозни црева: Зошто се јавува и можат ли да се контролираат непријатните симптоми? Подуеноста, дијарејата и констипацијата се најчестите симптоми на таканаречениот...
Чело, грб, рамена: Зошто се појавуваат акни на разни делови од телото? Генерално, акните се појавуваат поради претерано лачење масти, но можат да се по...
Работи што треба да ги знаете за хемороидите, а за кои се срамите да прашате Помалите хемороиди поминуваат сами од себе за неколку дена, а можат да се јават ...
Зошто понекогаш окото ни „игра“ и дали е знак за сериозен проблем? Играњето на окото е појава со која сме се соочиле скоро сите. Во повеќето случаи...
Како да го зачувате и подобрите видот без носење очила? Вежби кои треба да ги применувате Имате потешкотии при читање, проблеми со отсјајот на светлата, а окото сѐ помалк...

Најчитани неделава

sonovnik-sidebar.jpg