„Frozen 2“ е уште еден Disney филм од 2019-та кој достигна над 1 милијарда долари

Disney продолжува да ги руши сопствените рекорди. Компанијата објави дека „Frozen 2“ во саботата ја надмина границата од 1 милијарда американски долари, со што стана шестиот филм од студиото што успеа во тоа годинава.

„Frozen-2“-ushte-eden-Disney-film-od-2019-godina-koj-dostigna-nad-1-milijarda-amerikanski-dolari 01 630x340.jpg

Најочекуваното продолжение на бомбастичниот блокбастер за 2013-та година „Frozen“ пристигна во кината една недела пред Денот на благодарноста и заработи 127 милиони долари за време на своето домашно деби.

„Frozen-2“-ushte-eden-Disney-film-od-2019-godina-koj-dostigna-nad-1-milijarda-amerikanski-dolari 02 630x360.jpg

Аналитичарите одамна предвидуваа дека ова анимирано продолжение ќе ја премине границата од 1 милијарда долари, особено по жестоката популарност и следењето на неговото првенче.

„Frozen 2“ моментално претставува шесто издание на Disney филмовите за 2019-та година кои го преминале прагот од 1 милијарда американски долари и со „Star wars“ (кој е предодреден да се приклучи на клубот од една милијарда американски долари за многу брзо време), Disney студиото ќе ужива во многу среќни и плодни празници, вели Пол Дергарабедијан, висок аналитичар за медиуми во „Comscore“.

„Frozen-2“-ushte-eden-Disney-film-od-2019-godina-koj-dostigna-nad-1-milijarda-amerikanski-dolari 03 630x360.jpg

„Frozen-2“-ushte-eden-Disney-film-od-2019-godina-koj-dostigna-nad-1-milijarda-amerikanski-dolari 04 630x360.jpg

„Captain Marvel“, „Aladdin“, „The Lion King“, „Avengers: Endgame“ и „Toy Story 4“ исто така ја надминаа маркицата на 1 милијарда долари оваа година за Disney.

„Frozen 2“ е прогласен за седмо најголемо анимирано издание на сите времиња низ целиот свет, соопшуваат од Disney.

„Frozen-2“-ushte-eden-Disney-film-od-2019-godina-koj-dostigna-nad-1-milijarda-amerikanski-dolari 05 630x360.jpg

Имено, Дизни не го смета својот неодамнешен филм „The Lion King“ како анимиран. Тој е класифициран како акција во живо, иако целиот, освен една снимка од филмот, бил пренесен дигитално.

Доколку го вклучиме и него, „Frozen 2“ ќе биде осмото најголемо анимирано издание на сите времиња на глобално ниво.

„Frozen-2“-ushte-eden-Disney-film-od-2019-godina-koj-dostigna-nad-1-milijarda-amerikanski-dolari 06 630x360.jpg

Да не заборавиме на фактот дека првиот дел на „Frozen“ освои два Oскари - за најдобар анимиран филм и за оригинална песна, а донесе приход од 1,27 милијарди долари.

Во продолжението на хитот од 2013-та година, ликовите тргнуваат на опасно патување во кое бараат одговори за магичните сили на Елса.

Како позајмувачи на гласовите на најистакнатите главни улоги ги издвојуваме Кристен Бел како Ана и Индина Мензел како Елса.

„Frozen-2“-ushte-eden-Disney-film-od-2019-godina-koj-dostigna-nad-1-milijarda-amerikanski-dolari 07 630x360.jpg

Во продолжение погледнете го трејлерот на овој светски анимиран филм:

Мила М. | Црнобело 

Би можело да ве интересира:

Адам Сендлер е на врвот – Кои се најплатените актери за 2023-та? Веројатно на листата очекувате имиња како Марго Роби и Леонардо ди Каприо, но ви...
Кој морничав филм да го изгледате викендов, според хороскопскиот знак? На Лавовите сигурно ќе им се допадне Interview with the Vampire, додека Близнаци...
10 филмови кои ќе ви бидат како мини-одмор овој мај In Bruges ќе ве однесе во магичниот белгиски град Бриж, додека Tracks ќе ви ја п...
10 филмови со силни и инспиративни жени во главните улоги Бремена тинејџерка која носи тешка одлука за најдоброто на нероденото дете, сред...
10 ужасни филмови кои вреди да ги изгледате (и веќе се сметаат за култни) The Room се смета за најлошиот филм на сите времиња кој мора да се изгледа, доде...
10 збунувачки филмови што ќе треба да ги изгледате двапати за да ги разберете Јавноста до денес дебатира за значењето и смислата на Mullholand Drive, додека P...

Најчитани неделава

sonovnik-sidebar.jpg