17 неверојатни изуми кои беа измислени во 2015-та година

Во 2015-та година се појавија многу интересни креации кои ќе ви го олеснат животот, поудобни и во некои случаи - позабавни.

18-neverojatni-kreacii-koi-kje-vi-go-olesnat-zivotot-3.jpg

Ова се 17-те најинтересни изуми:

1. Транспарентен камион

Секоја година, илјадници луѓе умираат од сообраќајни несреќи додека се обидуваат да претекнат камион. Но, Samsung и агенцијата Leo Burnett имаат креативно решение: систем кој пренесува видео снимка од тоа што се наоѓа пред камионот за полесно да претекнувате.

18-neverojatni-kreacii-koi-kje-vi-go-olesnat-zivotot-01.jpg


2. Скутер „Hoverboard“

Ова се очекува да биде вирален производ оваа година кој нуди забава на децата на сосема поинаков начин, „секејтање“ со помош на автоматско балансирање.

17-neverojatni-izumi-koi-bea-izmisleni-vo-2015-ta-godina-03.jpg


3. Microsoft HoloLens

Виртуелната реалност како онаа што ја нуди Oculus Rift ќе ви даде можност да избегате од секојдневието, но HoloLens на Microsoft покажува холограми од веќепостоечка средина.

18-neverojatni-kreacii-koi-kje-vi-go-olesnat-zivotot-3.jpg


4. Тавата која ве учи како да готвите

Ви кажува кога да промешате, кога да ја намалите температурата... Практично ве прави професионален готвач.

18-neverojatni-kreacii-koi-kje-vi-go-olesnat-zivotot-4.jpg


5. Книгата која филтрира вода

Речиси 663 милиони луѓе немаат пристап до чиста вода за пиење, пред сè затоа што филтрирањето е комплицирано и скапо. Оваа книга ja создаде од тим научници и убива преку 99% од штетните бактерии кои се наоѓаат во водата.

18-neverojatni-kreacii-koi-kje-vi-go-olesnat-zivotot-5.jpg


6. Тестенини кои ќе ви дадат енергија

Кога ќе помислиме на макарони најчесто ни текнува дека ќе се чувствуваме подуено и уморно по нивното јадење, но сега постои бренд кој тестенините ги прави од наут наместо житарици.

18-neverojatni-kreacii-koi-kje-vi-go-olesnat-zivotot-6.jpg


7. Вакуум во океанот

Во средината на Тихиот океан постои отпад од пластика кој е со големина на Тексас и постојано расте. Процесот на чистење е скап, па затоа сега е креиран проектот „Ocean Cleanup“ кој ќе собира пластика употребувајќи ги природните струи на океанот.

18-neverojatni-kreacii-koi-kje-vi-go-olesnat-zivotot-7.jpg


8. Топката која ги учи децата како да кодираат

Во време кога сè повеќе се бараат луѓе кои знаат да програмираат оваа алатка е одличен метод која ве учи како да кодирате. Играчката се синхронизира со мобилна апликација која им овозможува на корисниците да програмираат кога да се осветлува.

18-neverojatni-kreacii-koi-kje-vi-go-olesnat-zivotot-8.jpg


9. Детектор на полутанти

Сега постои направа која може да ви помогне да откриете и избегнете потенцијално штетни полутанти кои се наоѓаат во воздухот кој го дишете.

18-neverojatni-kreacii-koi-kje-vi-go-olesnat-zivotot-9.jpg

Уште 8 изуми на следната страна...



Би можело да ве интересира:

Како да го спречите расипувањето на батеријата и да му го продолжите рокот на траење на смартфонот? Не купувајте евтини полначи и не ги игнорирајте надградбите за софтверот – како ...
И Македонците си отвораат профили на „Threads“ – Каква е новата апликација на Марк Закерберг? Денес, 6-ти јули, беше лансирана новата апликација на Meta – Threads. Станува зб...
За да го избришете профилот на „Threads“ мора да си го избришете и профилот на Инстаграм - корисници... „Штом еднаш влезеш нема излегување“ – велат дел од корисниците што ја пробале но...
Како да ги отстраните малите гребаници на екранот на телефонот? Пастата за заби може да ви помогне да ги скриете малите гребаници на екранот, но...
Како онлајн предаторите можат да ги злоупотребат фотките што ги објавувате од вашите деца? „Онлајн предаторите можат да ги претворат фотографиите од децата во експлицитни ...
Постојат 5 вида „зависници“ од мобилни телефони (и интернет) – На која група ѝ припаѓате вие? Дали се чувствувате изгубено ако во моментот паметниот телефон не ви е при рака ...

Најчитани неделава

sonovnik-sidebar.jpg