Како режисерот Вес Андерсон ги прави најуникатните и визуелно највпечатливи холивудски филмови?

Симетрија, пастелни бои и впечатливи реквизити - кои се тајните на Вес Андерсон, еден од најдобрите режисери на денешницата, за неговите уникатни и визуелно впечатливи филмови?

Zoshto-dizajnerite-gi-obozhuvaat-filmovite-na-Ves-Anderson-01.jpg

Вес Андерсон е познат по филмовите како Isle of Dogs, The Grand Budapest Hotel и The Royal Tenenbaums. Овие филмови се добитници на многу награди и не само што се необични и интересни, туку се визуелно впечатливи со уникатен и препознатлив стил.

Секој филм на Вес Андерсон има богата палета на најчесто пастелни бои и кадри во кои внимателно е запазен секој детаљ од дизајнот на костими и шминката, до дизајнот на целокупниот сет - естетика што претставува храна за очите.

Но, што е тоа што во овие филмови го задржува вниманието и причинува вистинско задоволство?

1. Симетрија и рамна композиција

Во повеќето филмови може да се забележи совршена симетрија не само во архитектурата, туку и во поставеноста на актерите во еден кадар.

Може да се забележи дека секој објект е подреден под рамна линија.

Стенли Кјубрик, кој исто така е познат по принципот на симетрија во своите филмови, претставува инспирација за Андерсон.

Zoshto-dizajnerite-gi-obozhuvaat-filmovite-na-Ves-Anderson-03.jpg

Zoshto-dizajnerite-gi-obozhuvaat-filmovite-na-Ves-Anderson-02.jpg

Zoshto-dizajnerite-gi-obozhuvaat-filmovite-na-Ves-Anderson-04.jpg

2. Реквизити

Андерсон внимава на секој детаљ до ниво на перфекција. Реквизитите кои се користат совршено се совпаѓаат со палетата на бои и симетријата во кадарот.

Zoshto-dizajnerite-gi-obozhuvaat-filmovite-na-Ves-Anderson-05.jpg

Zoshto-dizajnerite-gi-obozhuvaat-filmovite-na-Ves-Anderson-06.jpg

Zoshto-dizajnerite-gi-obozhuvaat-filmovite-na-Ves-Anderson-07.jpg

3. Палета на бои

Пастелните бои се синоним за филмовите на Андерсон.

Секој негов филм има препознатлива и впечатлива палета на бои, внимателно избрана според чувствата кои треба да ги предизвика кај гледачот.

Zoshto-dizajnerite-gi-obozhuvaat-filmovite-na-Ves-Anderson-08.jpg

Zoshto-dizajnerite-gi-obozhuvaat-filmovite-na-Ves-Anderson-09.jpg

4. Изборот на музика

Покрај визуелните аспекти, музиката е уште еден важен елемент на неговите дела.

Режисерот користи музика од Дејвид Боуви, Ramones, Ван Морисон, Rolling Stones, Иги Поп и други познати музичари и групи од 1960-те до 1980-те години, што создава чувство на носталгија.

Zoshto-dizajnerite-gi-obozhuvaat-filmovite-na-Ves-Anderson-10.jpg

5. Дизајнот на целиот сет

Сетот во целина е една прекрасна композиција на бои, форми и детали. Овој визуелен идентитет е постигнат во соработка со графички дизајнери.

Обично, целокупниот сет е дизајниран во согласност со ликот кој се прикажува, со цел да одговара на неговата личност и приказна.

Zoshto-dizajnerite-gi-obozhuvaat-filmovite-na-Ves-Anderson-11.jpg

6. Изборот на фонтови

Еден од омилените фонтови на Андерсон е Helvetica, едноставен фонт кој над 50 години доминира во светот на дизајнот и е користен од страна на познати брендови.

Меѓу покористените се Futura, Didot и Tilda. Низ разни сцени и самите ликови често пишуваат, што ја изразува неговата љубов кон типографијата.

Zoshto-dizajnerite-gi-obozhuvaat-filmovite-na-Ves-Anderson-12.jpg

А.Т. | Црнобело

Би можело да ве интересира:

Кој морничав филм да го изгледате викендов, според хороскопскиот знак? На Лавовите сигурно ќе им се допадне Interview with the Vampire, додека Близнаци...
Филмови од раните 2000-ти што ќе ви разбудат носталгија По Индијана Џонс, хит беше Лара Крофт, а за оние кои не сакаат видеоигри, овде е...
10 филмови со силни и инспиративни жени во главните улоги Бремена тинејџерка која носи тешка одлука за најдоброто на нероденото дете, сред...
10 филмови кои ќе ви бидат како мини-одмор овој мај In Bruges ќе ве однесе во магичниот белгиски град Бриж, додека Tracks ќе ви ја п...
10 ужасни филмови кои вреди да ги изгледате (и веќе се сметаат за култни) The Room се смета за најлошиот филм на сите времиња кој мора да се изгледа, доде...
10 збунувачки филмови што ќе треба да ги изгледате двапати за да ги разберете Јавноста до денес дебатира за значењето и смислата на Mullholand Drive, додека P...

Најчитани неделава

sonovnik-sidebar.jpg