Вирално видео од Оскарите - Глен Клоуз ја возвишува Македонија и филмот „Пред дождот“

„Јасно е дека Македонија е многу стара земја и дека многу работи се имаат случено таму“ – вели холивудската актерка Глен Клоуз во видео пред Оскарите, на тема „филмови што ја поттикнале да размислува за патување“.

glen-kloz-pred-dozhdot-na-milcho-manchevski-ne-mi-izleguva-od-mislite-01.jpg

Во пресрет на доделувањето на Оскарите, на Јутјуб беше објавено кратко видео во кое повеќе филмски продуценти и актери зборуваа за тоа кој филм ги инспирирал за патување.

glen-klouz-pred-dozhdot-na-milcho-manchevski-ne-mi-izleguva-od-mislite-02.jpg

Во изјавите на сценаристите се најдоа некои егзотични острови, Куба, пустината Сахара, Австралија... Според нив, филмовите снимени на некои од овие локации веднаш ги натерале да посакаат да одат таму и да го живеат тој миг.

glen-klouz-pred-dozhdot-na-milcho-manchevski-ne-mi-izleguva-od-mislite-03.jpg

Но, изјавата на холивудската ветеранка Глен Клоуз која го спомна филмот „Пред дождот“ на македонскиот режисер Милчо Манчевски изненади многумина.

„Има филм што е насловен ‘Пред дождот’ и е снимен во Македонија и јасно е дека тоа е многу стара земја и дека многу работи се имаат случено таму и некако, тој филм не ми излегува од мислите“ – рече холивудската ветеранка.

glen-klouz-pred-dozhdot-na-milcho-manchevski-ne-mi-izleguva-od-mislite-04.jpg

Редакцијата на CRNOBELO.com го контактираше нашиот истакнат режисер, а за тоа дали ја запознал актерката и што мисли за изјавата на Глен Клоуз, Манчевски ни кажа:

„Лично не сум ја сретнал. Ете, сега на сите им е јасно зошто сум на црна листа и денес не можам да снимам во Македонија. За среќа на Македонија, памти Глен Клоуз“.

viralno-video-od-oskarite-glen-klouz-ja-vozvishuva-makedonija-i-filmot-pred-dozhdot-06.jpg

За потсетување, филмот „Пред дождот“ беше објавен во 1994-та година, а на 67-мото издание на Оскарите во 1995-та година беше номиниран во категоријата Најдобар филм од странско говорно подрачје, и ова беше прва номинација на македонски филм на престижните награди.

glen-klouz-pred-dozhdot-na-milcho-manchevski-ne-mi-izleguva-od-mislite-05.jpg

New York Times уште во 1995 година го вброи „Пред дождот“ меѓу 1.000 најдобри филмови на сите времиња.

Овој филм ја доби и наградата на Филмскиот фестивал во Венеција.

Денес, пак постојат голем број меѓународни трудови и конференции за филмот, а за „Пред дождот“ се предава и на над сто универзитети.

Роџер Иберт, пак, напиша дека „филмот и Манчевски го ставија името Македонија на светската мапа“. 

Погледнете го видеото (изјавата на Глен Клоуз е на 1:51):

Б. С. Б. | Црнобело

Би можело да ве интересира:

11 актери кои, по многу години, повторно се облекоа како познатите ликови што ги глумеа Се сеќавате ли како изгледаше Кортни Кокс во хоророт Scream? Или Вил Смит во сер...
Кој морничав филм да го изгледате викендов, според хороскопскиот знак? На Лавовите сигурно ќе им се допадне Interview with the Vampire, додека Близнаци...
10 филмови со силни и инспиративни жени во главните улоги Бремена тинејџерка која носи тешка одлука за најдоброто на нероденото дете, сред...
10 филмови кои ќе ви бидат како мини-одмор овој мај In Bruges ќе ве однесе во магичниот белгиски град Бриж, додека Tracks ќе ви ја п...
10 ужасни филмови кои вреди да ги изгледате (и веќе се сметаат за култни) The Room се смета за најлошиот филм на сите времиња кој мора да се изгледа, доде...
10 збунувачки филмови што ќе треба да ги изгледате двапати за да ги разберете Јавноста до денес дебатира за значењето и смислата на Mullholand Drive, додека P...

Најчитани неделава

sonovnik-sidebar.jpg