Животни лекции од Господин Мијаги од „Karate Kid“ и уште 7 други учители од филмови

Некои наставници и професори навистина знаат да им го променат животот на своите ученици и студенти.

zhivotni-lekcii-od-gospodin-mijagi-od-karate-kid-i-ushte-7-drugi-uchiteli-od-filmovi-01.jpg

Писателот Енди Руни рекол дека секој од нас ќе остави голем впечаток кај најмногу 5-6 луѓе, но наставниците и професорите остануваат запомнети кај илјадници нивни ученици.

Неретко, и наставниците кои се појавуваат во филмовите нè учат на многу важни лекции и, без разлика што се фиктивни ликови, ќе ги помниме уште долго.

Во продолжение погледнете неколку важни лекции што ги научивме од овие фиктивни наставници и професори:

Дуи Фин од School of Rock

Во филмот, Дуи е музичар кој навистина сака да настапува, но поради финансиските проблеми, тој мора да се преправа дека е наставник по музичко. Набрзо, тој формира училиштен бенд, а на многумина не им e јасно зошто ги одбрал токму тие ученици.

Што научивме од него?

Овој наставник ни покажа дека треба да го прифатиме нашиот талент, а нашите несигурности не треба да бидат изговор за да не ги следиме нашите соништа.

najvazhnite-lekcii-shto-gi-nauchivme-od-profesorite-i-nastavnicite-od-filmovite-02.jpg

Северус Снејп од серијалот Harry Potter

На почетокот, немаше личност што не го мрази Снејп, ни во Хогвортс, ни во реалниот живот. Но на крајот, Снејп стана омилениот лик од серијалот.

Што научивме од него?

Професор Снејп е доказ дека изгледот лаже и дека треба подобро да запознаеме некоја личност за вистински да ја разбереме. Снејп ни покажа колку е важно да ги одржиме нашите ветувања, но и колку е важно да бидеме лојални.

najvazhnite-lekcii-shto-gi-nauchivme-od-profesorite-i-nastavnicite-od-filmovite-03.jpg

Албус Дамблдор од серијалот Harry Potter

Едноставно, не можете а да не го сакате Дамблдор, кој беше директор на Хогвортс, но и најмоќниот волшебник во негово време.

Што научивме од него?

Дамблдор ни докажа дека зборовите имаат моќ да ни наштетат, но имаат уште поголема моќ да ни помогнат. Покрај тоа, тој нè натера да сфатиме дека кога во еден момент не можеме да решиме некој проблем, подобро да се оддалечиме од него на некој период, наместо „на слепо“ да бараме решение.

zhivotni-lekcii-od-gospodin-mijagi-od-karate-kid-i-ushte-7-drugi-uchiteli-od-filmovi.jpg

Џон Китинг од Dead Poets Society

Џон Китинг е професор по литература во училиште само за машки, во кое владеат многу строги правила. Тоа што ликот го глуми Робин Вилијамс, нè натера да го засакаме Џон уште повеќе.

Што научивме од него?

Кратко и јасно – „Carpe diem“, односно, зграпчи го денот.

Џон ни покажа дека не треба да го трошиме времето залудно, бидејќи никогаш нема да го вратиме. Од него научивме и дека зборовите и идеите навистина можат да го променат светот, а поезијата ни служи како потсетник дека сме живи.

najvazhnite-lekcii-shto-gi-nauchivme-od-profesorite-i-nastavnicite-od-filmovite-05.jpg

Продолжува на следната страница...



Би можело да ве интересира:

10 од најдобрите комедии на 21-ви век што сигурно ќе ве расположат Tropic Thunder e забавна критика на холивудските филмови и нивните клишеа, додек...
10 мини-серии за маратонско гледање, одлични за продолжен викенд Ако сакате психолошки трилери, изгледајте ја Sharp Objects со Ејми Адамс во глав...
Опенхајмер не се дружел со Ајнштајн, сметал дека е лудак - Што е вистина, а што измислица во филмот? Вистина е дека Опенхајмер навистина сакал да си го отруе менторот, но тоа не бил...
Го гледав филмот за Џеј – Три дена подоцна, сѐ уште сум под импресии Ова не е музичка биографија на Џеј, ова е приказна за неговото детство, за тоа к...
„Епизодата кога сите загубивме пријател“: Најзабавните моменти од „Friends“ со засекогаш омилениот Ч... Забавната игра во која Чендлер и Џои го добиваат станот на Моника и Рејчел, но и...
Омилените ликови од цртаните филмови што ќе ве вратат во детството Од оптимизмот и љубезноста на Мики Маус, до брзото размислување и хуморот на Ушк...

Најчитани неделава

sonovnik-sidebar.jpg