Корисни факти за кондомите


Корисни факти за кондомите

Околу употребата на кондомите постојат многу предрасуди. Ќе се обидеме да ги наведеме најчестите прашања и одговори околу кондомите и нивната употреба.

korisni-fakti-za-kondomite-001.jpg

Дали латекс кондомите се препорачуваат за спречување на несакана бременост и полово преносливи заболувања?

- Латекс кондомите, доколку се употребуваат правилно се многу ефикасни во спречувањето на несаканата бременост и полово преносливите инфекции и болести. Оние пак што се алергични на латекс можат да користат кондоми од полиуретан.

Дали маслата како што се беби маслата и вазелинот се безбедни за користење со латекс кондомите?

- Со кондомите можат да се користат само средства на водена база. Средствата на база на масла можат да го ослабат кондомот и да доведат до негово пукање или лизгање при сексуалниот однос.

Дали партнерите по сексуалниот однос треба веднаш да се раздвојат и да го отстранат кондомот, држејќи ја основата на кондомот?

- Да. Тоа ќе спречи кондомот да се лизне и евентуално да истече теноста од кондомот.

Ако внимателно се користи, истиот кондом може да се користи повеќе пати?

- Кондомите може да се користат само еднаш! За секој сексуален однос треба да се користи нов кондом, па и ако сексуалниот однос се повторува веднаш по претходниот.....треба да се користи нов кондом.

Дали е добра идеата кондомот да се носи во новчаник или во џеб?

- Ако кондомот се чува на топли места, како што е новчаникот, џеб, касета во кола или слично, тој може да изгуби на квалитет. Кондомите мора да се чуваат на ладно и суво место.

Дали кондомите имаат рок на употреба?

- Повеќето кондоми имаат рок на употреба од три до пет години. Зато при купување или пак пред употреба (најдобро при купување) треба да се провери дали има датум на пакувањето и дали е кондомот во рок на употреба.

Дали големината на кондомите им одговара на сите мажи?

- Стандардните големини на кондомите се доволно големи за повеќето мажи. Одредени компании произведуваат поголеми и помали кондоми, но тоа се сепак ретки случаи.

Би можело да ве интересира:

11 цитати на Едуардо Галеано, латиноамериканскиот книжевен џин, кои ќе ве погодат право во срцето Едуардо Галеано (1940-2015) бил уругвајски писател и новинар, чие пишување и гов...
„Не сакам да бидам следниот Мајкл Џордан, сакам да сум исклучиво Коби Брајант“ - најдобрите цитати н... Коби Брајант загина во хеликоптерска несреќа на 26 јануари, 2020 година. Имаше с...
Океаните се сини поради сонцето и уште 6 интересни факти за океаните Без вода нема живот, но колку навистина знаеме кога се океаните во прашање? Пост...