Оптички илузии кои ќе ве натераат да гледате поинаку на светот


Оптички илузии кои ќе ве натераат да гледате поинаку на светот

Оптичките илузии се меѓу еден од омилените забава на многу луѓе, покажувајќи ни дека дури и сопствените очи можат да нè излажат.

9-najdobri-iluzii-na-godinata-koi-kje-ve-nateraat-da-gledate-poinaku-na-svetot-001.jpg

Следните видеа го прикажуваат најдоброто за изминатата година, оптичките илузии кои ќе ве натераат да верувате во чуда.

1. Враќање во фабриката

Кон каде се движат луѓето?

9-najdobri-iluzii-na-godinata-koi-kje-ve-nateraat-da-gledate-poinaku-na-svetot-1

2. Лажен покрив

Нашиот мозок е научен илузиите да ги интерпретира како 3D слики, зависно од аголот.

9-najdobri-iluzii-na-godinata-koi-kje-ve-nateraat-da-gledate-poinaku-na-svetot-2

3. Снегот надвор од прозорецот

Погледнете добро. Снегот секогаш се движи со иста брзина, ама нас ни се чини од линиите дека се движи побрзо.

9-najdobri-iluzii-na-godinata-koi-kje-ve-nateraat-da-gledate-poinaku-na-svetot-3

4. Елементите на Габор

Ви се чини дека елементите се движат? Се лажете.

9-najdobri-iluzii-na-godinata-koi-kje-ve-nateraat-da-gledate-poinaku-na-svetot-4

5. Топчиња кои се движат сами од себе

Се чини како топчињата да ги рушат законите на физиката. Како е можно тоа? Ќе ви стане појасно откако ќе го погледнете целиот гиф.

9-najdobri-iluzii-na-godinata-koi-kje-ve-nateraat-da-gledate-poinaku-na-svetot-5

6. Црвената боја недостасува

Ви се чини дека гледате црвена боја? Очите ве лажат. Тука воопшто нема нијанси на црвено.

9-najdobri-iluzii-na-godinata-koi-kje-ve-nateraat-da-gledate-poinaku-na-svetot-6.jpg

7. Силуета во зоотроп

Птиците се надвор, ама кога направата ќе почне да ротира, ни се чини како да се внатре.

9-najdobri-iluzii-na-godinata-koi-kje-ve-nateraat-da-gledate-poinaku-na-svetot-7

8. Цилиндари кои се дуплираат

Што гледате? Кругови, ромбови или квадрати? Уште една интересна 3D илузија.

9-najdobri-iluzii-na-godinata-koi-kje-ve-nateraat-da-gledate-poinaku-na-svetot-8

М. С. | Црнобело

Би можело да ве интересира:

Квиз кој ќе ви ги истенчи нервите: Пронајдете 3 разлики Некои луѓе се надарени да воочуваат разлики, додека други треба да си ги истенча...
10 оптички илузии кои ќе си поиграат со вашиот ум Нашите очи лесно можат да бидат прелажени од оптички илузии. Доказ за тоа се сле...
Тест на личноста: Која е најбогатата жена на сликата? Погледнете ја внимателно сликата и подразмислете малку - која жена ви делува нај...