Намирници кои имаат антибиотички својства, а сите ги имаме дома

Луѓето се научени да користат пречесто антибиотици, незнаејќи дека има други алтернативи и здрави начини со кои може да се излечат.

namirnici-koi-site-gi-imame-doma-i-imaat-antibiotichki-svojstva-01.jpg 

Многу голем број на храна и намирници кои ги имаме дома, се здрави и помагаат за многу работи, но не сите се запознаени со тоа.

За некои од нив сигурно сте слушнале, па би било добро да почнете да ги консумирате почесто.

Секако, не секогаш алтернативните природни лекови се најдобар избор и некогаш за некои сериозни болести е потребно и доктор да ви препише лекови и да ви потврди што смеете да консумирате.

Сепак, имајте ги на ум овие намирници кога ќе имате здравствени проблеми. Не може да ви пречат:

Мед

Ретко во кое домаќинство го нема, а ретко и кој не знае дека има голема моќ. Медот може да ви помогне при кашлица и може да го подобри сонот. Медот ги ублажува и симптомите на настинка, но немојте да го давате на бебиња помали од 1 година, поради ризици кои се ретки, но постојат.

namirnici-koi-site-gi-imame-doma-i-imaat-antibiotichki-svojstva-02.jpg

Зелка

Зелката со векови се употребувала како дел од медицината, на пример за лечење на труење од печурки, за детоксикација, лечење на рани со листовите, или за спречување на хронични болести.

namirnici-koi-site-gi-imame-doma-i-imaat-antibiotichki-svojstva-03.jpg

Јаболков оцет

Оцетот долго време се користел за лечење на различни болести. Дури и денес се верува дека има лекувачко дејство кога се работи за артритис, варење на храна или лечење на инфекции.

Ако бактериската инфекција не е многу проширена, јаболковиот оцет може да го реши проблемот, благодарение на антибиотичкото дејство. Ставете 2 лажици во чаша вода и пијте го како сок од јаболко.

namirnici-koi-site-gi-imame-doma-i-imaat-antibiotichki-svojstva-04.jpg

Кромид

Кромидот има антибактериски и антисептички својства и е богат со сулфурни соединенија и киселини, а се смета за еден од најдобрите природни лекови за борба против инфективни процеси во респираторниот систем.

Додадете 2-3 лажици мед во изблендиран кромид и зголемете го неговиот ефект.

namirnici-koi-site-gi-imame-doma-i-imaat-antibiotichki-svojstva-05.jpg

Лук

Нема дилема дека лукот е одчичен природен антибактериски и антивирусен лек. Иако на многу луѓе не им се допаѓа вкусот, тој е многу здрав, бидејќи содржи повеќе од 20 елементи со антивирусно својство и околу 40 со антибактериски својства.

namirnici-koi-site-gi-imame-doma-i-imaat-antibiotichki-svojstva-06.jpg

Уште 5 намирници на следната страна...



Би можело да ве интересира:

6 видови храна кои никогаш не треба да ги носите на плажа Кога станува збор за уживање во денот на плажа, од клучно значење е пакувањето н...
Која е разликата помеѓу бел и кафеав шеќер (и кој е поздрав)? Луѓето често веруваат дека кафеавата храна е поздрава од белата, на пример, кога...
10 кулинарски грешки со кои ги уништувате здравите состојки на храната Сите знаат дека кога медот ќе се изложи на топлина ги губи своите здрави состојк...
9 митови за храната во кои не треба да веруваме Дали навистина пуканките се поздрави од чипсот, жолтите јајца се подобри од бели...
9 намирници што го поттикнуваат растот кај децата (и ја даваат потребната енергија) Мешунките, вклучувајќи грав, леќа и наут, се добар извор на протеини, железо и р...
Намирници кои никогаш не треба да ги консумирате сирови (и зошто) Сите знаеме дека треба да избегнуваме сурово месо и јајца. Сепак, постојат и мно...

Најчитани неделава

sonovnik-sidebar.jpg