Тајни кои спасувачите на вода сакаат да ги знаете за ваша безбедност

Иако многумина не обрнуваат внимание на тоа, сепак треба да знаете како правилно да се однесувате во вода, за да не западнете во неволја.

tajni-koi-spasuvachite-na-voda-sakaat-da-gi-znaete-za-nivnata-profesija-i-za-vashata-bezbednost-01.jpg

Според Светската здравствена организација, давењето е на трета линија на листата за причина за смрт.

Секако, вие не треба да одите на плажа и базен со таа помисла, но важно е да сте информирани и да знаете некои клучни работи.

А, кој може да ви помогне подобро во тоа, од спасителите на вода?

Тие откриваат тајни за нивната професија кои треба да ги знаете и совети за следниот одмор:

Не разговарајте со спасувачите за ситници – нервира и одзема внимание

Ако мислите дека самото присуство на спасувачите е доволно за безбедност, се лажете. Понекогаш и тие може да не се концентрирани или нешто да им одзема внимание.

Не се двоумете и побарајте помош, прашајте кој базен одговара за која возрасна граница и прашајте што е безбедно, но не си муабетете 10 минути со нив.

tajni-koi-spasuvachite-na-voda-sakaat-da-gi-znaete-za-nivnata-profesija-i-za-vashata-bezbednost-02.jpg

Давењето во реалноста изгледа поинаку од она во филмовите

Спасувачите откриваат дека многу често се случува и веќе е нормално родителите да зјапаат на телефон, додека децата се бањаат или си играат на плажа и не обрнуваат внимание на нивната безбедност.

Многумина веруваат дека ако нешто одеднаш му се случи на детето, дека не е само и некој ќе му помогне, или спасувачот ќе го спаси бидејќи тоа му е работа.

Но, тоа не е толку лесно, посебно ако чекаат на некој друг да го спаси, бидејќи давењето во реалноста не е како во филмовите.

Многу е тешко да се препознае давење. Кога човек тоне, се обидува да земе воздух со широко отворена уста, а на децата многу често главата им паѓа нанапред па почнуваат да се дават, а косата ги покрива целосно, па во гужва тешко е да се забележи.

Нема време за барање помош. Давењето се случува во неколку минути, се губи воздух многу брзо, а време за барање помош и викање најчесто нема.

tajni-koi-spasuvachite-na-voda-sakaat-da-gi-znaete-za-nivnata-profesija-i-za-vashata-bezbednost-03.jpg

Некои спасувачи се многу млади

Црвениот крст во Америка сертифицира спасувачи уште од 15-годишна возраст, а и кај нас има многу млади лиценцирани спасувачи кога се работи за базени, па добро е да не се потпирате целосно само на нив, иако не треба да ја потценувате нивната способност.

tajni-koi-spasuvachite-na-voda-sakaat-da-gi-znaete-za-nivnata-profesija-i-za-vashata-bezbednost-04.jpg

Прават многу повеќе од спасување луѓе

Главната улога на спасувачите е да се грижат за безбедноста и животот на луѓето околу вода, но во меѓувреме, тие може да пружаат и прва помош при најмала повреда, рана, да чистат околу базенот, да собираат ѓубре, а некаде дури и да чистат тоалети, па затоа имајте малку и разбирање кон нив.

tajni-koi-spasuvachite-na-voda-sakaat-da-gi-znaete-za-nivnata-profesija-i-za-vashata-bezbednost-05.jpg

Кога ќе побараат да не трчате, го мислат буквално тоа

Многумина веруваат дека децата се оние кои ги прекршуваат правилата, но има и многу возрасни кои го прават тоа.

Спасувачите советуваат да ги почитувате правилата кога сте покрај базен или на плажа, бидејќи многу повреди се случиле токму од спротивното.

Посебно покрај базен, боси нозе во комбинација со лизгав под може да доведе до голема повреда, зарем не е очигледно тоа, па толку многу луѓе не го почитуваат ова?

tajni-koi-spasuvachite-na-voda-sakaat-da-gi-znaete-za-nivnata-profesija-i-za-vashata-bezbednost-06.jpg

Забраните за копање дупки во песокот не се без причина

На многу плажи може да се види знак за забрана на копање длабоки дупки во песокот, бидејќи така биле предизвикани неколку трагични настани.

tajni-koi-spasuvachite-na-voda-sakaat-da-gi-znaete-za-nivnata-profesija-i-za-vashata-bezbednost-07.jpg

Продолжува на следната страна...



Би можело да ве интересира:

Ситници во домот за кои гостите ќе ви бидат благодарни кога преноќуваат кај вас Вазна со свежо цвеќе, удобни влечки и шише вода во собата во којашто ќе спијат –...
9 совети за преживување во кои не треба да верувате (може да ве чинат живот) Цицањето на отровот од змијата може да биде опасно, а ако се обидете да се ориен...
Скриени цркви, чешми - 5 лековити места во Македонија Кога претходно објавивме за лековити места (манастири и цркви), потенциравм...
„Мајка ми се разболе од рак“: Разгалени (и богати) деца откриваат кога имале „судир со реалноста“ „Кога дознав дека струјата и водата доаѓаат со месечни сметки“ – „разгалени“ дец...
Забавни и необични работи што можете да ги видите само во странство (фото) Знаете ли дека во Ница, Франција, има фонтана од којашто можете да си наполните ...
8 секојдневни работи кои (речиси) сите ги правиме погрешно Дали нанесувате маска или регенератор дури и на корените на косата? А, каде го с...

Најчитани неделава

sonovnik-sidebar.jpg