Животни кои речиси беа истребени, но успеавме да ги спасиме навреме


Животни кои речиси беа истребени, но успеавме да ги спасиме навреме

Досега исчезнале многу животински видови, а многу други се на работ на истребување.

zhivotni-koi-rechisi-bea-istrebeni-no-uspeavme-da-gi-spasime-navreme-01.jpg

Некои, за жал, не успеваме да ги спасиме, а некои видови за кои сме мислеле дека сме ги изгубиле, повторно се појавиле. Ова ново откривање на видовите што сме ги сметале за изгубени, во палеонтологијата е познато како Lazarus taxon.

Многу видови, пак, биле пред истребување, но некако сме успеале да ги спасиме.

Во продолжение прочитајте за 10 од нив:

Лилјаци од видот Leptonycteris nivalis

Овие лилјаци се клучни за животниот циклус на растението агаве, кое се користи и за правење текила. Но, поради неконтролираното берење на овие кактуси, лилјаците беа прогласени за загрозен вид.

Во 2013-та, овие животни беа тргнати од листата на загрозени видови, благодарение на научниците, локалните здруженија и владините институции.

zhivotni-koi-rechisi-bea-istrebeni-no-uspeavme-da-gi-spasime-navreme-02.jpg

Коњи од видот Equus ferus przewalskii (пржевалскиев коњ)

Овие коњи се потомци на дивите коњи кои биле ловени во 20-тиот век, за да се чуваат во зоолошки. Научниците мислеа дека повеќе нема вакви коњи во дивината, но во 1992-ра, 16 коњи од овој вид беа пуштени во нивото природно живеалиште во Монголија.

Местото стана и природен резерват, а според последното броење од 2018-та, денес има околу 2.000 вакви коњи во дивината.

zhivotni-koi-rechisi-bea-istrebeni-no-uspeavme-da-gi-spasime-navreme-03.jpg

Китови од видот Megaptera novaeangliae (грбав кит)

Во 1988-ма, овие китови се соочија со лошите последици од претераното ловење – се најдоа на листата на загрозени видови.

Денес, благодарение на забраната за ловење на грбавите китови, нивниот број е зголемен и повеќе не се сметаат за загрозени.

zhivotni-koi-rechisi-bea-istrebeni-no-uspeavme-da-gi-spasime-navreme-04.jpg

Орел од видот Haliaeetus leucocephalus (белоглав орел)

Во 70-тите, фрлањето хемиски отпад во океаните и реките беше многу почесто од денес. Бидејќи отпадот ги загадува рибите што ги јаде белоглавиот орел, но и поради честото ловење, овие птици станаа загрозен вид.

Откако се направи план за нивно спасување, бројот на белоглавите орли почна да расте и во 2017-та конечно беа тргнати од листата на загрозени животни.

zhivotni-koi-rechisi-bea-istrebeni-no-uspeavme-da-gi-spasime-navreme-05.jpg

Индиски тигар

Околу 70% од сите тигри во светот живеат во Индија. Индиските тигри сè уште се наоѓаат на листата на загрозени видови, но има и добри вести – од 2018-та е заклучено дека нивниот број е стабилен, или во пораст.

Ова значи дека наскоро, најверојатно и тие ќе бидат тргнати од листата.

zhivotni-koi-rechisi-bea-istrebeni-no-uspeavme-da-gi-spasime-navreme-06.jpg

Спирова С. | Црнобело

Би можело да ве интересира:

10 најубави раси на едни од најграциозните животни – коњите Коњите се едни од најблагородните суштества на оваа планета. Луѓето се импресио...
Позитива на денот: Во Берово се родија бебиња срни (фото + видео) Малите срнички се позитивата на денот, а видеата од нив го топат срцето. Убавина...
11 животни кои нема да верувате дека постојат Природата е преполна со изненадувања. Тешко е да се поверува какви сè живи ...

Најчитани неделава