Симон и Марина Андови: „Бевме во карантин во Куба, си ветивме љубов до крајот на животот во Колумбија“

Еден месец живееле во куќичка среде шума во Доминиканската Република, а во време на екот на корона пандемијата биле заглавени во карантин повеќе од месец и половина на Куба, а благодарение на љубезноста на локалците успевале да дојдат до основните продукти за живот. Животните авантури на Симон и Марина со купување на карта во еден правец…

intervju-simon-i-marina-andovi-bevme-vo-karantin-vo-kuba-si-vetivme-ljubov-do-krajot-na-zhivotot-vo-kolumbija-01.jpg

Тие се храбри македонски авантуристи кои без размислување купуваат карта во еден правец до другата страна на светот. Не се плашат да експериментираат со живот на далечни дестинации и на темелите на нивното заедништво секаде да им биде дома.

Симон Андов, 28 години, магистер по европско право, проект офисер за развој на заедницата и одржлив развој, љубител на хуманите вредности, природата и разноликоста во светот, и Марина Андова, 27 години, НЛП и тренер по реконекција, страствен трагач по внатрешната убавина и уживач во надворешниот убав свет се пар кој воодушевува со начинот на кој го живее животот.

Дел од своите искуства тие пренесуваат за CRNOBELO.com:

Како е да се донесе одлука да се живее во странство и во кои држави сте живееле до сега?

Одлуката е здрава кога живеењето во странство се гледа како можност за личен развој, а не како можност за бегство и притоа идеализирање на другите држави како совршени заедници. Студиравме во Франција и Германија, се градевме преку кратки престои во Италија, Брисел и Загреб, за сега да уживаме со лалињата во Холандија.

intervju-simon-i-marina-andovi-bevme-vo-karantin-vo-kuba-si-vetivme-ljubov-do-krajot-na-zhivotot-vo-kolumbija-02.jpg

Како се случи картата во еден правец?

Едноставно. Кога животот ти дава лимони направи лимонда! Почувствуваме дека имаме потреба од животно искуство, авантура, динамика и предизвици. Гледавме карти во еден правец. Било каде, кај што животот ќе нè научи на големи лекции. Доминиканската Република беше изборот поради плажите, сонцето и водата. Откако ја искусивме, продолживме во преубавата Колумбија, а патувањето го завршивме во автентичната и комунистичка Куба.

intervju-simon-i-marina-andovi-bevme-vo-karantin-vo-kuba-si-vetivme-ljubov-do-krajot-na-zhivotot-vo-kolumbija-03.jpg

Дали патувањето е скапа инвестиција?

Патувањето не е скапа инвестиција. Само приоритетите на луѓето се различни. Ограничувањето од следењето на трендови, и скусувањето од викендашките скапи седенки, се сосема доволни за едно авантуристичко патување до другата страна од светот.

intervju-simon-i-marina-andovi-bevme-vo-karantin-vo-kuba-si-vetivme-ljubov-do-krajot-na-zhivotot-vo-kolumbija-04.jpg

Дали замислувавте да останете да живеете во Доминиканската Република?

Пред да тргнеме, да. Откако стигнавме, видовме дека Доминиканската Република е за уживање откако предизвиците ќе бидат помали. Можеби еден ден кога ќе се пензионираме би се вратиле да живееме.

intervju-simon-i-marina-andovi-bevme-vo-karantin-vo-kuba-si-vetivme-ljubov-do-krajot-na-zhivotot-vo-kolumbija-12.jpg

Што е магичното во Колумбија?

Магичноста е во неописливите природни богатства и во урбаноста на луѓето. Квалитетната музика на улица, вкусната храна со тропски овошја, храброста за надминување на еден екстремно тежок внатрешен период. Магична е Колумбија, во секоја смисла на зборот. Најтопло ја препорачуваме.

intervju-simon-i-marina-andovi-bevme-vo-karantin-vo-kuba-si-vetivme-ljubov-do-krajot-na-zhivotot-vo-kolumbija-07.jpg

Дали короната ви влијаеше на патувањата?

Да, во Куба требаше да останеме две седмици, а останавме уште месец и половина во карантин. И покрај специфичните услови, носиме преубави спомени од таму. За среќа, со хуманитарен лет од француската влада успеавме да се вратиме, инаку короната ќе направеше сè уште да престојуваме во Куба.

Покрај негативните страни, короната ни даде можност да погледнеме како си го возиме животот, кои сме, и да го запознаеме од поблиску нашиот тим-фамилијата, кој малтене го заборавивме поради комерцијализмот на 21 век.

intervju-simon-i-marina-andovi-bevme-vo-karantin-vo-kuba-si-vetivme-ljubov-do-krajot-na-zhivotot-vo-kolumbija-09.jpg

Како е да се биде во карантин во Куба?

Предизвикувачко! Како странци немавме право да купуваме дел од основните производи за прехранување, кои Кубанците ги добиваа преку нивниот купонски систем – јајца, ориз итн. Проблем беа и лимитираните конекции за интернет. Но Кубанците имаат решение за сите ситуации, буквално!

intervju-simon-i-marina-andovi-bevme-vo-karantin-vo-kuba-si-vetivme-ljubov-do-krajot-na-zhivotot-vo-kolumbija-08.jpg

Најлудото место на кое сте спиеле досега …

Еден месец во мала куќичка во ботаничка градина (шума) во Лас Терренас во Доминиканската Република.

intervju-simon-i-marina-andovi-bevme-vo-karantin-vo-kuba-si-vetivme-ljubov-do-krajot-na-zhivotot-vo-kolumbija-11.jpg

Каде го доживеавте најнемилиот настан?

Додека се шетавме во шумата, здогледавме јаже кое виси од едно високо дрво. Желбата да се биде Тарзан на фотографија, ни направи да тоа исто јаже од височина над 50 метри се откачи од дрвото и падне на неколку сантиметри до нас, застанати до работ на провалијата.

intervju-simon-i-marina-andovi-bevme-vo-karantin-vo-kuba-si-vetivme-ljubov-do-krajot-na-zhivotot-vo-kolumbija-10.jpg

Најсреќен момент и место во текот на патувањето?

На 20.02.2020 во 20ч.20 на тврдината во Картагена де Индиан во Колумбија, моментот откако се заколнавме дека животот ќе го патуваме заедно!

intervju-simon-i-marina-andovi-bevme-vo-karantin-vo-kuba-si-vetivme-ljubov-do-krajot-na-zhivotot-vo-kolumbija-06.jpg

Која ви беше најголемата авантура?

Гледањето на китовите во Самана и нуркањето во Тринидад.

Каде живеат најљубезните луѓе?

Дефинитивно во Куба. Без помошта на Кубанците немаше да можеме да преживееме како странци во Куба.

Продолжува на следната страна...



Би можело да ве интересира:

Милош Боев: „Работам во Нигерија како инженер - полиција со оружје ме чува 24/7, едвај се навикнав“ „И одењето во ноќен клуб е со режим за безбедност. Ми приоѓаа луѓе кои сакаат за...
Јордан Колевски го замени Скопје за Торонто: „Животот овде е прекрасен, луѓето се топли и љубезни, р... „Овде секој ќе те поздрави иако не те познава, луѓето се топли и насмеани. Ми се...
Бетика, Ледената Македонка за посетата на Занзибар и Кенија: „Секаде патував сама и се чувствував бе... „Запознав многу локалци во Занзибар, им се восхитував на позитивната енергија шт...
Дани Ѓуровска за патувањето во Куба со бебе: „Лекови тешко се наоѓаат, пелени продаваат на тезга, а ... „Натаму патувавме 15 часа, а за назад имавме патешествие и се враќавме речиси 2 ...
Сања Мишковски за одморот на Тасос: „Бевме сместени во Скала Потамиа, островот има рајски плажи, а д... „Патувањето до Тасос воопшто не е напорно. Од Скопје се патува околу 5 часа со а...
Христијан Стојановски за животот во Тајван: „Присуствував на реална воена вежба, го посетив најголем... „Тајван е една од ретките држави каде сите се активни на спортски план. Во ...

Најчитани неделава

sonovnik-sidebar.jpg