Квиз: Дали петките по македонски ви биле заслужени?

Кој учел само за да добие петка, а потоа заборавил сѐ што научил, а кој може да се пофали дека кога сега би се вратил во клупа, пак би добил највисока оценка? Тестирајте се.

kviz-dali-petkite-po-makedonski-vi-bile-zasluzheni-01.jpg

Квизов ќе им се допадне на сите оние на кои што омилен предмет им бил македонскиот јазик, а на сите останати ќе им даде можност да се проверат дали сѐ уште имаат доволно добри познавања од македонскиот јазик.

Запомнете, јазикот е најважен. Без разлика дали сте врвни математичари или информатичари, или бизнис менаџери, сите ваши идеи треба да ги презентирате јавно или да ги напишете со помош на јазикот, а доброто познавање на граматиката само ќе ви помогне да станете посамоуверени.

Тестирајте се дали граматиката на македонскиот јазик ви е силна страна или ви треба освежување на знаењето?

Дали петките по македонски ви биле заслужени?
 1. 1.
  Миле
  Велосипед
 2. 2.
  Минато определено свршено време
  Минато определено несвршено време
 3. 3.
  Лице, род и време
  Лице, род и број
 4. 4.
  Директен предмет
  Индиректен предмет
 5. 5.
  Седумина
  Петмина
 6. 6.
  Без
  Пари
 7. 7.
  Масата беше скршена од ветерот.
  Ветерот ја скрши масата.
 8. 8.
  Дојдеш
  Брзо
 9. 9.
  Перен
  Перејќи
 10. 10.
  Нас не нѐ викнаа на состанок.
  Нас нѐ не викнаа на состанок.

Б. С. Б. | Црнобело / фото: freepik.com

Би можело да ве интересира:

Квиз на кој не смеат да згрешат сите што имале петка по македонски јазик Колку се сеќавате на материјалот што се изучува на часовите по македонски јазик?...
Квиз: Колку се сеќавате на македонската поезија што се учи во училиште? Дали сте од оние што сите песни ги учеа напамет и гордо сакаат да покажат дека г...
Тестирајте се низ 10 примери: Дали ја пишувате буквата „ј“ на вистинското место? Успеаја или успејаа? Залајаа или залааја? Знаете ли каде се пишува буквата „ј“? ...
Брз тест во 10 прашања: Го знаете значењето нa турцизмите во македонскиот јазик (трет дел)? Сите знаеме дека во македонскиот јазик има голем број турцизми што се користат и...
Брз тест во 10 прашања: Го знаете ли значењето на турцизмите во македонскиот јазик (четврти дел)? Знаете ли што е азно, а што е јабанџија? Колку ги познавате турцизмите што се ко...
Квиз: Kолку се сеќавате на македонските драми што се учеа во училиште? Дали сакавте да читате драми од македонски автори додека бевте во училиште? Тога...

Најчитани неделава

sonovnik-sidebar.jpg