Квиз: Колку знаете за човечкото тело?


Квиз: Колку знаете за човечкото тело?

Дали сте експерт за анатомија и знаете многу за органите и процесите во човечкото тело, или оваа тема е мистерија за вас? Сега имате можност да го проверите тоа.

kviz-kolku-znaete-za-chovechkoto-telo01.jpg

Човечкото тело е сложена машина и никој не знае буквално сè за него. Нашето тело го сочинуваат стотици делови и во него се одвиваат илјадници процеси, па за восхит е ако знаете барем третина од она што ни е познато досега.

Но, и во овој случај постојат работи што би требало да ги знаеме сите, а ако сметате дека имате барем основни познавања од човечката анатомија, тогаш без проблем ќе го решите овој квиз.

Во продолжение се 10 прашања поврзани со човечкото тело, а вие треба да им го најдете точниот одговор.

Колку знаете за човечкото тело?
 1. 1.
  За вид, слух, вкус, мирис и допир
  За вид, слух, размислување, мирис и допир
  За допир, движење, размислување, мирис и вкус
 2. 2.
  Во желудникот
  Во устата
  Во хранопроводот
 3. 3.
  28 денови
  7 денови
  2 недели
 4. 4.
  Белите дробови
  Кожата
  Цревата
 5. 5.
  Во черепот
  Во коските на нозете
  Во забите
 6. 6.
  Ушите
  Дланките
  Носот
 7. 7.
  1 литар
  5 литри
  9 литри
 8. 8.
  7 метри
  1 метар
  12 метри
 9. 9.
  180 коски
  206 коски
  280 коски
 10. 10.
  Инсулин
  Пролактин
  Окситоцин

Спирова С. | Црнобело / Фото: depositphotos

Би можело да ве интересира:

Квиз: Дали логиката ви е силна страна? Колку загатки ќе успеете да погодите точно? Логиката ви е силна страна ако ниту ...
Квиз: Дали важите за човек со широки општи познавања во друштвото? Дали можете да се впуштите во разговор на разни теми кога сте во секое друштво и...
Квиз: Колку добро ја познавате нашата татковина? Историски факти, географски поими, секојдневни, но важни работи - колку добро ја...

Најчитани неделава

sonovnik-sidebar.jpg