22 факти за уникатниот начин на живот во Саудиска Арабија и чудните забрани

Во продавниците нема гардеробери, освен во некои од најпознатите брендови од Западот. Жените купуваат облека од око, ја пробуваат дома, па ако не им прилега ја враќаат.

22-fakti-za-unikatniot-nachin-na-zhivot-saudiska-arabija-01 (1).jpg

Саудиска Арабија е една од најзатворените земји на светот, таму живеат стотици принцови и принцези, летата се пеколно топли, а локалците организираат натпревари за убавина за камили.

Интересни факти за оваа земја:

Во почетокот на 80-тите властите ги затвориле сите кина и граѓаните можеле да ги гледаат холивудските блокбастери само во соседните земји Дубаи и Бахреин.

22-fakti-za-unikatniot-nachin-na-zhivot-saudiska-arabija-22.jpg

Пред неколку години забраната беше тргната, но филмот „Black Panther“ кој беше прикажан пред публиката беше цензуриран, односно беа исечени сите сцени со бакнување.

22-fakti-za-unikatniot-nachin-na-zhivot-saudiska-arabija-03.jpg

Главна атракција во земјата се огромните трговски центри со кафулиња, каде што во нормални услови, летно време може да шетате затоа што на улиците е пеколно топло со просечна температура од 39 – 45 °C.

22-fakti-za-unikatniot-nachin-na-zhivot-saudiska-arabija-11.jpg

Во продавниците нема гардеробери, освен во некои од најпознатите брендови од Западот. Жените купуваат облека од око, ја пробуваат дома, па ако не им прилега ја враќаат.

22-fakti-za-unikatniot-nachin-na-zhivot-saudiska-arabija-07.jpg

Во кафулињата и рестораните има два оддели: за сингл мажи и за семејства. Немажените девојки може да бидат во делот за семејство, но никако не им е дозволено да бидат во делот за мажи.

22-fakti-za-unikatniot-nachin-na-zhivot-saudiska-arabija-08.jpg

Сите обврски се планираат според времето на молење. Се молат 5 пати на ден и животот на земјата сопира во задолжителните термини за молитва и не работат бензинските пумпи, кафулиња и продавници.

22-fakti-za-unikatniot-nachin-na-zhivot-saudiska-arabija-16.jpg

До пред само неколку години беше забрането покажување на голи делови од телото во продавниците и магазините, односно беа пребојувани рацете, рамениците, па дури и лицето на девојките.

22-fakti-za-unikatniot-nachin-na-zhivot-saudiska-arabija-19.jpg

До пред неколку години туристите не беа добредојдени во земјата, дојденци се примаа само во Мека и Медина.

22-fakti-za-unikatniot-nachin-na-zhivot-saudiska-arabija-23.jpg

Уште 7 факти на следната страна...



Би можело да ве интересира:

Бившиот ја остави за посвоената ќерка, 3 деца ѝ починаа: Факти за Миа Фароу Режисерот Вуди Ален ја остави за нивната нејзината посвоена ќерка, а се венча со...
2 пати ќе загинел со неговиот авион, почина од рак на панкреасот – Факти за Патрик Свејзи 10 години се борел со алкохолизмот, пушел по 60 цигари дневно и двапати за малку...
Му била прва братучетка, не можела да му прости што зел втора жена – Факти за првата сопруга на Сада... За првата сопруга на Садам Хусеин некои велат дека била подеднакво сурова како н...
Жените си ги разменувале со пријателите, јаделе супа од крв: Факти за Чукчите Мажите оделе кај своите пријатели за да си ги разменат жените, децата се сметале...
5 животни лекции кои треба да ги научиме, колку порано – толку подобро Да се ​​живее здрав живот значи да се живее живот полн со социјална интеракција,...
Брат му загинал во Виетнам, татко му бил алкохоличар – (вистински) факти за Чак Норис Таткото на Чак Норис бил алкохоличар кој под дејство на алкохол прегазил и убил ...

Најчитани неделава

sonovnik-sidebar.jpg